Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Persbericht: Fietskoerier overleden na aanrijding. Zullen de platformen nu eindelijk de regels naleven en zal de regering daarop toezien?

Fietskoerier overleden na aanrijding.

Zullen de platformen nu eindelijk de regels naleven en zal de regering daarop toezien?

Met diepe droefheid nemen we kennis van het overlijden van een maaltijdkoerier nadat hij donderdag in Brussel-Noord door een bus was aangereden. 

Koeriers en andere platformwerkers krijgen dagelijks te maken met arbeidsongevallen. Tot nu toe waren er in België nog geen dodelijke ongevallen. Dit jammerlijke voorval zat er aan te komen. De overheid keek toe en greep niet in op de schandalige werking van een aantal platformen. Voor het platform was de werknemer in kwestie een zogenaamde “zelfstandige dienstverlener”, waardoor een preventie- en veiligheidsbeleid niet verplicht is – zoals het voorzien van veiligheidsmateriaal. De werknemer is niet gedekt door de verzekering voor arbeidsongevallen en wat nog erger is: de manier waarop het werk georganiseerd wordt, werkt ongevallen in de hand. Zo wordt de koerier betaald per rit en niet per gewerkt uur. Op die manier verdient hij meer en krijgt hij betere beoordelingen wanneer hij snel levert, zijn veiligheid en voorzichtigheid ten spijt. Bij gevaarlijke weersomstandigheden worden koeriers aangezet tot risicogedrag.

Duizenden jongeren, blootgesteld aan kwetsbare situaties, worden voor onze ogen onzichtbaar door het winstbejag van enkele multinationals.

Onze regering voerde een wet in over de platformeconomie, maar die wet is volstrekt inefficiënt. Sinds 1 januari bestaat er een vermoeden van tewerkstelling voor platformwerkers die aan een aantal criteria voldoen. Indien deze wet werd toegepast, had de verongelukte koerier een ander statuut en volledig andere arbeidsomstandigheden. Toch is er niets veranderd sinds deze wet van kracht werd: de betreffende platformen zijn van mening dat die wet niet voor hen geldt! Met het luik “arbeidsongevallen” wil de wet werknemers met een zelfstandigenstatuut beter beschermen, terwijl 90% van de koeriers in een P2P-stelsel werken of in de deeleconomie. Daarenboven moet er nog een KB gepubliceerd worden. En dat laat op zich wachten.

De regering moet nu een keuze maken. Blijft ze deze onaanvaardbare situatie door de vingers zien? Die platformen hebben lak aan de regering en aan ons allemaal. Ze buiten hun ‘dienstverleners’ uit … tot het dodelijke ongeval.

United Freelancers (ACV), het KoeriersCollectief, ABVV-Jongeren, La Maison des Livreurs en anderen scharen zich achter deze werknemers. Vastberaden strijden wij verder zodat platformen hun verantwoordelijkheden opnemen.

 

Contact :

Martin Willems, ACV United Freelancers, 0491 29 84 78,

Miguel Schelck, Jeunes FGTB, 0475 70 65 86,

Camille Peteers, Collectif des Coursiers 0499 84 39 83