Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Ukraïne, één jaar later

Lula da Silva, president van Brazilië, stelt wereldwijd vredesoverleg voor.

Volgens Le Monde (11/02) wil de president van Brazilië, Lula da Silva, de stem van de derde wereldlanden vertegenwoordigen. Hij wil de wereldvrede uitdragen en deze als president tijdens zijn ontmoetingen met andere wereldleiders ter sprake brengen. Op vrijdag 10 februari ontmoette hij president Biden en in maart gaat hij naar China.

Tijdens zijn ontmoeting met president Biden was Lula vergezeld van zijn ministers van Buitenlandse Zaken, Economie en Milieu. Er waren ook ontmoetingen gepland met Bernie Sanders en vakbondsleiders. De oorlog in Ukraïne stond op de agenda. Daarin hebben beide regeringsleiders tegenovergestelde meningen.

Sinds het begin van het conflict stuurde Lula nog geen enkele steunbetuiging naar Zelensky en naar de Ukraïners. Hij heeft in de VN de invasie van van Rusland in Oekraïne veroordeeld maar hij veroordeelt ook de inmenging van de NAVO dat zijn militaire basissen in de omgeving van andere landen opricht. In een interview met Time Magazine (mei 2022) acht hij president Zelensky en president Poetin in gelijke mate verantwoordelijk voor de oorlog. “In een oorlog is nooit één partij alleen de schuldige” zegt hij. Deze analyse kwam hard aan in het Westen. Dat heeft hem niet van mening doen veranderen. Eind januari, tijdens het bezoek van de Duitse kanselier Olaf Scholz in Brasilia kondigde Lula aan dat zijn land geen munitie voor de Duitse pantsers zal leveren. “Brazilië is een land van Vrede” zegt hij. Hij labelt de Russische invasie als een vergissing. De oorzaken van de oorlog moeten opgehelderd worden. Ook Colombia en Argentinië weigeren wapens te leveren.

De VN wordt geblokkeerd door de permanente leden van de Veiligheidsraad. Daarom stelt President Lula een wereldwijd vredesoverleg voor.

Daarin zouden landen onder het voorzitterschap van China aan tafel komen. Volgens Lula wordt het tijd dat China zijn verantwoordelijkheid neemt om over de vrede te onderhandelen. Samen met Rusland en Ukraïne  zouden ze een onderhandelde oplossing voor de oorlog moeten uitwerken.

Het idee van een vredesoverleg werd door Biden afgeschoten. Het botst immers op de belangen van de VS: de bewapeningsindustrie, energie, agrobusiness, en transport. Het zijn de sectoren die belang hebben bij deze oorlog

Verschillende Westerse Europese landen hebben directe of indirecte waarschuwingen aan het adres van Lula gezonden.

De houding van Lula is niet zo vreemd. Zoals vele andere linkse Zuidamerikaanse leiders van zijn generatie is hij sterk doordrongen van een anti-imperialistische ideologie en de belangen van de Derde Wereld die sterk gebukt gaan onder de gevolgen van deze oorlog.

Om een lange oorlog te vermijden is het tijd om te onderhandelen.

Het platform voor vrede en Solidariteit roept op tot een nationale betoging  op zondag 26 februari in Brussel Noord. De centrale eis is dat het tijd is voor onderhandelingen om verder bloedvergieten te voorkomen.

Marie Jeanne Vanmol

20/02/2023