Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Persbericht – Tempo-Team @Home (Dienstencheques): Nog meer overheidsgeld in de zakken van de aandeelhouders en weer niks voor de werknemers!

ACV Voeding en Diensten, ABVV Dienstencheques

Brussel, 6 maart2023  

Tempo-Team @Home (Dienstencheques): Nog meer overheidsgeld in de zakken van de aandeelhouders en weer niks voor de werknemers!

Na meerdere maanden van onderhandelen over de eisenbundel die werd neergelegd door de vakbonden met als voornaamste vraag om maaltijdcheques toe te kennen, is de weigering van de werkgever nog maar eens een slag in het gezicht van de huishoudhulpen in de maatschappij die nochtans meer erkenning hadden verwacht voor hun werk.

In een tijd waarin de prijzen van basisvoedingsmiddelen, van brandstof en energie de hoogte in schieten, is het des te meer onaanvaardbaar voor huishoudhulpen, aangezien zij absoluut nood hebben aan maatregelen om de koopkracht op te trekken. Ze zijn namelijk vaak alleenstaand en werken vaak deeltijds. Daardoor zijn vele families opnieuw in armoede terechtgekomen.

Nochtans heeft de onderneming absoluut geen financiële problemen want de aandeelhouders ontvingen 500.000 EUR aan dividenden en het loon van de bedrijfsleider is met 37% gestegen tussen 2019 en 2021. De onderneming kan dus zonder problemen maaltijdcheques toekennen aan de huishoudhulpen, toch kiezen ze er bewust voor om dit niet te doen. 

Wat nog schandaliger is, is dat de dienstencheques-bedrijven voor 70% gesubsidieerd zijn zonder dat de regeringen verplicht zijn die middelen toe te wijzen. De aandeelhouders en bedrijfsleiders kennen zichzelf dus enorme dividenden toe met overheidsgeld.

Doordat de overheid namelijk geen beperkingen oplegt over de juiste bestemming van deze subsidies die eigenlijk de werkgelegenheid zouden moeten bevorderen, komt dit geld nog steeds niet terecht waar het hoort => Voor een degelijk loon en kwalitatieve jobs!

Het gemeenschappelijk vakbondsfront zal actie voeren als de directie van Tempo-Team geen goeie wil toont om de koopkracht van haar werknemers te verbeteren, en dit terwijl diezelfde directieleden zichzelf loonsverhogingen of dividenden toekennen.

Om het duidelijk te stellen, betekent dit dat overheidsgeld blijft terechtkomen in de zakken van de aandeelhouders en het is een ware schande dat deze publieke gelden verspild worden om een minderheid van personen te verrijken, die op zich al veel de huidige prijsstijgingen aankunnen in de moeilijke context die we vandaag kennen.

Enkele cijfers voor 2021

die de maatschappij heeft verzameld dankzij de handen en het werk van de huishoudhulpen

  1. Een stijging van de omzet met 19% en een stijgende winst, van 0,9 miljoen EUR en 500.000 EUR uitgekeerde dividenden aan de aandeelhouders: 

In de eerste plaats de groep Randstad, waarvan Frits Goldschmeding (hoofdaandeelhouder) van Randstad, met een vermogen van 24 miljard EUR (2019), de andere aandeelhouders zijn voornamelijk de financiële groepen NN Group (ex ING assurances) (11%), Richmond (beursinvesteerder) (6%) en ASR Nederland (verzekeringsmaatschappij ex Fortis) (5%).

De lonen van het personeel hadden met 1,2% kunnen stijgen als de winst aan de werknemers was gegeven of ze hadden elk een premie van 430 EUR kunnen ontvangen!

  1. Bedrag van ontvangen subsidies 

De onderneming ontvangt:

- 4,4 miljoen EUR van de maartregel structurele verminderingen van de federale bijdragen

- 1,2 miljoen EUR van de steunmaatregelen voor jongere en oudere werknemers van de gewesten.

In totaal komt dat neer op 5,6 miljoen EUR. Dat is een pak meer dan de winst. Het bedrijf leeft dus letterlijk van de loonsubsidies

  1. Loon van de directie 

Jacques van den Broek is de CEO en daarnaast één van de twee administratoren van Tempo Team @ Home. Naast de uitkering van dividenden is zijn loon met 37% gestegen van 2019 tot 2021!

Dat ligt ver af van de geblokkeerde loonmarge van 0% voor de werknemers in 2023-2024.

Wat een arrogantie en een totaal gebrek aan respect!

Als er niet wordt geluisterd naar de eisen/noden van de werknemers, dan zullen we niet wachten totdat hun situatie nog erger wordt en gaan we meteen over tot actie. We communiceren jullie snel de precieze modaliteiten van de acties.

Het blijft onbegrijpelijk dat een werknemer geen geld meer heeft voor voeding, huisvesting, verwarming, zelfs niet voor verplaatsingen om te kunnen gaan werken, terwijl dergelijke (officiële) bedragen worden toegekend aan een minderheid.

Overheidsgeld moet dienen voor het welzijn van de werknemers, de burgers en niet langer voor een elitaire minderheid.

Perscontacten:

ACV: AbdelHafid El Kadi – Vakbondssecretaris ACV Voeding en Diensten – 0483 45 36 66

ABVV: Sandra Galle - Vakbondscoördinatrice voor de delegatie Vlaanderen ABVV Tempo-Team @Home - 0478 88 03 65