Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Delhaize :Staken is een recht geen misdaad, wordt dit gerespecteert als de gewapende politie dit verhindert? 

Bij Delhaize kondigde de directie op 7 maart dat zij hun 128 winkels willen "franchiseren"! Dat is bijna verkopen. De nieuwe "kleine baas" moet zich verbinden enkel bij Ahold-Delaize goederen af te nemen aan de aan hem opgelgde prijs en ook met een contractueel minimumomzet. Zoniet?

Wel ik onmoette een gefranchiseerde die deze verkoopcijfers niet haalde en dus contractbreuk: financiele schulden en het huis van haar ouders als waarborg werd verkocht! Zou het nu iets minder gevaarlijk zijn?    

Waarom franchiseren? De directie probeerde te doen geloven dat dit noodzakelijk voor de omzet (en winst voor hen) en het beste was voor allen,  dus de fabel van de win-win-maatregel. 

Wie is Ahold Delhaize feitelijk? Delhaize werd onlangs overgenomen door de Nederlandse Ahold die ook de plak zwaait bij bol.com, en bij de Albert Heyn-winkels. Deze is verre van verlies te maken en dus helemaal niet in moeilijkheden. Met een omzet in 2022 van 87 miljard en een winst van 3.73miljard. Daarbij krijgt de nieuwe baas mijnheer Muller meer dan 6.5miljoen Euro in totaal, wat ongeveer 2000 euro per uur is! Nog een list: Om de kosten te besparen verbonden aan de wet Renault werden de werkers niet allemaal afgedankt, dit zouden de winsten van de aandeelhouders verminderen die dit niet graag zien gebeuren he. 

De 9.200 werkers en hun vakbonden reageerden met stakingen, het blokkeren van de productenvervoer en betogen aan de deuren van de hoofdzetel in Zellik en dit bij iedere ondernemingsraad. Er was nooit sociaal overleg maar wel herhaalde iedere week de directie haar mantra. Lef was er bij en hoorde bij vele werkers de wrok en vastberadenheid om dit niet te laten gebeuren. Een van hen zei "wat overblijft van de oude directie zal zeker ook nog ontslagen worden, maar ze weten het nog niet. Dat is al in andere bedrijven en holdings gezien."

Ik stond naast 2 van de heel vele opgetrommelde politieagenten bij de kleine zijdeuruitgang toen de directie en hun hulpjes buiten kwamen.  Daar stonden een twaalftal privé veiligheidshuurlingen "als in een hollywood-film" zei ik en de gemeente-agenten eveneens verbaasd moesten erom lachen. Deze " VIP" werden naar meerdere speciale wagens geleid om weg te geraken, met hun schrik en slecht geweten? Daarvoor is er dan wel veel geld uitgegeven. De patronale arrogantie en misprijzen tegenover de werkers is daardoor gewoonweg schandalig.

Waarom de franchisering? Om nog meer winst voor de aandeelhouders en de CEO, nochtans zijn ongeveer 25% van deze winkels in  moeilijkheden en dikwijls met als gevolg ontslagen. Zelfs als ze zaterdag en zondag open blijven  is er daardoor geen zekerheid van meer omzet. De consumenten hebben geen grotere behoeften en inkomens! Omdat in deze "f-winkels" meestal geen collectieve vertegenwoordiging is, zoals een vakbond, tegenover de beslissingen van  een kleine baas. Deze kan dus enkele maanden na de overname iedere werker dwingen tot eender welke bijlage aan zijn contract, ook in hun nadeel, te ondertekenen. Wie staat er sterker? Als gevolg, zijn er in hun nieuw  Paritair Comité de lonen zo'n 20 à 25% lager dan in het huidige voor grote winkels . De werkers moeten daarin ook meer uren en dagen met minder loon en minder kollega's blijven werken. Indien dit veralgemeend wordt zal dit jou ook te wachten staan?

Jan De Weghe, fed secretaris handel bij de BBTK zei "In het dossier Van Delhaize organiseert de directie sociale dumping met haar gefranchiseerden en ook met de komst van de Albert Heijn-winkels naar ons land. Asociale kunstgrepen en fraude tegen de wet is niet de oplossing!"

De werkers van Delhaize willen niet opgeven maar een sterkere druk op de directie vanwege een intersyndicale actie is wel gewenst en noodzakelijk. Zeker na wat vorige nacht gebeurde. 

NB: Volgens Statbel zijn hun lonen bij de 10 laagste beroepscategoriën.

Op 1 april werd er gestaakt in 22 winkels te Brussel,

in Vlaanderen door 20 winkels en in Wallonië door 31.

Leon