Onze boodschap aan de linkse partijen: meer dan ooit samen sterk
Om aan te tonen dat onze vakbondsvrijheden onder druk staan, volstaat het om naar enkele voorbeelden uit de actualiteit te kijken: het ontslag van vakbondsafgevaardigden, de politie en het gerecht die de kant van het patronaat kiezen in het conflict met Delhaize (al heeft de BBTK daar recent twee overwinningen mogen vernemen) en stakingspiketten verbieden… Zowel collectief als individueel liggen onze rechten onder vuur.
Bovendien keurde het kernkabinet (waar socialistische en progressieve partijen in zitten) op 9 juni de aangepaste tekst van het wetsontwerp van Van Quickenborne tegen de “relschoppers” goed. De tekst werd aangepast dankzij de actie die vakbonden en middenveldorganisaties voerden, maar blijft een bedreiging voor het recht op collectieve actie of voor de ABVV-militanten.
Deze wet tegen de zogenaamde “relschoppers” maakt deel uit van een breder wetsontwerp om justitie menselijker, sneller en straffer te maken. De tekst is enkele honderden pagina’s lang en bevat een hele resem bepalingen. De voorbije jaren hebben de verschillende hervormingen van justitie ervoor gezorgd dat de rechtbanken vaak ontoegankelijk zijn geworden voor mensen die het minder breed hebben (zoals bv. met de btw op de erelonen van advocaten, de verhaalbaarheid van de erelonen, de plannen voor een fusie van arbeidshoven en hoven van beroep, enz.). Dit zijn allemaal maatregelen die een gevoel van onrecht of frustratie opwekken.
Wanneer mensen teleurgesteld of ontredderd zijn, of wanneer het systeem niet langer toegankelijk is voor hen, wenden ze zich tot andere horizonten. Vaak is dat extreemrechts, dat sociale thema’s tracht te recupereren terwijl we heel goed weten dat sociale vooruitgang niet in hun DNA zit. Mochten ze toch solidariteit in hun genen hebben zitten, zouden ze de sociale zekerheid niet willen splitsen wanneer het land uit elkaar valt!
Een ander voorbeeld is extreemrechts dat een sociaal discours blijft recupereren terwijl hun daden het tegendeel uitwijzen. Zo stemden ze voor een aanpassing van de loonnormwet waardoor onze lonen minder snel stijgen en tegen een Europees minimumloon dat de Belgische minimumlonen zou doen stijgen. Werknemers moeten duidelijk niet op extreemrechts rekenen voor vooruitgang. Dat is ook nog nooit zo geweest.
Verenigd en sterk links
De afgelopen maanden hadden we het geregeld moeilijk om de progressieve accenten in de beslissingen van de regering te onderscheiden. Deze voorbeelden lijken misschien anekdotisch maar geven goed het grotere verhaal weer: onze democratie is in gevaar. Het voortbestaan van onze grondrechten staat op het spel. Ons voortbestaan als vakbondsmensen staat op het spel.
Het is verwarrend voor burgers wanneer links en recht dezelfde beelden en dezelfde woorden gebruiken. Rechts recupereert een links discours om de meest wanhopige burgers in te lijven.
De BBTK heeft een samenlevingsmodel dat gestoeld is op socialistische waarden en solidariteit. Het doel is altijd een groter welzijn voor iedereen. Tegenover het individualisme plaatsen de vakbonden collectieve en solidaire antwoorden. De vakbond is de enige tegenmacht. Sterke vakbonden zijn dan ook essentieel in een gezonde democratie.
Op één jaar van het gigantische verkiezingsjaar 2024 is het tijd dat links van zich laat horen. En dan wel met haar échte stem, niet de stem die zich te allen prijze vastklampt aan de macht, maar de stem van de werknemers en de uitkeringsgerechtigden. Onze samenleving heeft een verenigd en sterk links nodig dat niet bang is om van zich te laten horen.
Linkse en progressieve partijen die zich verenigen en zich over hun verschillen zetten, zijn de enigen die de werknemers en uitkeringsgerechtigden erop zullen doen vooruitgaan. De eerder genoemde voorbeelden moeten ons inspireren om samen aan een echt links project te werken.
Onze boodschap aan iedereen die zich links en/of progressief noemt: tijd om actie te ondernemen, tijd om samen vooruit te gaan.
Nog één tip voor de progressieve partijen: lever samen kritiek op rechts, raak niet verdeeld, loop niet achter de ideeën van rechts aan. Wees jullie zelf, blijf verenigd, zorg dat jullie de voedingsbodem zijn voor een rechtvaardigere samenleving. En toon die eenheid dan ook nu meteen, laat jullie stem horen en trek de bepalingen van het wetsontwerp tegen de “relschoppers” in!
Hiermee zullen jullie een eerste belangrijke stap zetten in jullie overtuiging om werk te maken van sociale vooruitgang en om de politieke beslissingen voor de burgers vatbaarder te maken. In een coalitie zitten betekent niet dat je je ziel aan de duivel moet verkopen.
Samen sterk.
Contacten
Myriam Delmée (FR), Voorzitter BBTK
+32 474 74 44 04 |Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Johan Van Eeghem (NL), Ondervoorzitter BBTK
+32 478 55 69 02 |Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.