Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

UCSIA conferentie: Voedselhulp en sociaal beleid in Europa

De spanning tussen koude en warme solidariteit

12 september, 9u30, Universiteit Antwerpen — Hof van Liere, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

‘Koude solidariteit’ verwijst naar structurele herverdelingsmechanismen die als doel hebben ongelijkheid en armoede te reduceren. Momenteel wordt koude solidariteit voornamelijk georganiseerd op nationaal niveau; de rol van Europa is beperkt tot coördinatie en regulatie. De Europese Unie probeert sociale beschermingssystemen te versterken door lidstaten met elkaar in contact te brengen en sociale bescherming en sociale inclusie te promoten. Dat beleid is nauw verweven met de Europese agenda voor 2020. De recent opgerichte Europese Pijler van Sociale Rechten (EPSR) benoemt een aantal kernprincipes en rechten om goed functionerende arbeidsmarkten en welvaartsstaten te ondersteunen.

‘Warme solidariteit’ refereert aan de vele lokale, kleinschalige sociale initiatieven die directe hulp bieden aan mensen in nood (zoals huiswerkbegeleiding voor kwetsbare kinderen, daklozenopvang, sociale restaurants, voedselbanken en de sociale economie). De Europese Unie vervult sinds lange tijd een prominente rol bij het ondersteunen van deze warme solidariteit in lidstaten via Sociale Fondsen. Sociale innovatie staat op de Europese agenda. Zo is recent het FEAD (Fund for European Aid to the Most Deprived) opgericht. De Europese Commissie bevindt zich hiermee in een paradox: de impact van het Europees sociaal beleid is beperkt tot ‘warme solidariteit’ en bevindt zich op het supranationale niveau, niet langer het nationale.

  • Hoe kunnen warme en koude solidariteit elkaar versterken om de sociale dimensie van het Europese project te verbeteren?
  • Moet Europa dit pad blijven bewandelen? Of hebben de Europese welvaartsstaten meer nood aan rechtstreekse steun (bijvoorbeeld via een Europese werkloosheidsverzekering) of bindende gemeenschappelijke normen (zoals een minimumloon)?
  • Biedt de recent geïntroduceerde Europese Pijler van Sociale Rechten nieuwe mogelijkheden voor een meer structureel Europees sociaal beleid?

Sprekers op deze conferentie: Frank Vandenbroucke, Laszlo Andor, Stijn Oosterlynck, Bea Cantillon, Anne Van Lancker, Thijs Smeyers, Johanna Greiss, Alexandre Lesiw, Herwig Verschueren, Edmond Grace SJ, Bérénice Storms en Judith Tobac.

De conferentie is in het Engels.

Alle info vind je hier.

donderdag, 12 september, 2019 - 09:30

Bron: https://www.mo.be/ucsia-conferentie-voedselhulp-en-sociaal-beleid-europa?utm_campaign=emo&utm_medium=newsletter&utm_source=email