Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

MO*talks: Armoede bestrijden en ongelijkheid verminderen als eindtermen voor het onderwijs
children 4526384 1280

MO*talks over ongelijkheid en onderwijs met Sihame El Kaouakibi, Anja Vink en Nele Schroyen.

Bestel hier je ticket.

Onderwijs maakt opwaartse sociaaleconomische mobiliteit mogelijk en is een sleutel tot het ontsnappen aan armoede’, schrijven de Verenigde Naties in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (sdg 4).

En ook: ‘Wanneer mensen kwaliteitsonderwijs krijgen, kunnen ze de armoedecyclus doorbreken. Onderwijs helpt ongelijkheden te verminderen en gendergelijkheid te bereiken…’

Die enorme mogelijkheden die onderwijs biedt om ongelijkheden en armoede weg te werken, worden echter vaak gedwarsboomd door … ongelijkheid en armoede. Uit internationale vergelijkingen (het PISA-rapport) blijkt dat onderwijs ook in Vlaanderen de reeds aanwezige sociaal-economische ongelijkheid versterkt. We behoren op dit vlak tot de minst goede leerlingen van de 72 landen in het PISA-onderzoek en als je de opsplitsing maakt allochtoon-autochtoon, dan blijken we voor allochtonen op plaats 72 te staan: de allerslechtste score voor kinderen uit migratie, die door ons onderwijssysteem dus eerder dieper in armoede geduwd worden dan eruit getild.

Hoe kan het onderwijs excelleren in de doelstelling om meer gelijkheid, meer inclusie en meer sociale samenhang te creëren?

We laten drie onderwijsexperts aan het woord en gaan met hen in gesprek. Reeds toegezegd:

Anja Vink

Anja Vink is al meer dan 20 jaar werkzaam als onderwijs,- en onderzoeksjournalist in Nederland. Zij heeft voor o.a. NRC Handelsblad, De Correspondent en Vrij Nederland veel over ongelijkheid en onderwijssegregatie geschreven. Daarnaast heeft ze twee boeken over onderwijs op haar naam staan waarvan de eerste ‘Zwarte, witte zwanen’ (2010) over de mythe van de zwarte school gaat. Ze mocht drie keer de Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek voor haar werk ontvangen. Voor haar laatste boek ‘Van deze kinderen ga je houden’ (2013) over een schooljaar in een Rotterdamse vmbo-school kreeg zij de Erepenning van het vmbo.

Nele Schroyen: Ongelijkheid los je niet op met een gratis laptop

Nele Schroyen is stafmedewerker onderwijs bij het Netwerk tegen Armoede. In het Netwerk tegen Armoede werken 59 verenigingen, waar mensen in armoede het woord nemen, in Vlaanderen en Brussel samen met het uiteindelijke doel armoede en sociale uitsluiting uit te bannen.

Sihame El Kaouakibi : Minder ongelijkheid in onderwijs als we verschillen meer ruimte geven

Sihame El Kaouakibi maakte een opvallende entree in het Vlaams Parlement na de verkiezingen van mei 2019, maar ze is al langer een uitgesproken stem in de Vlaamse zoektocht naar samenhang in superdiverse steden. Met Let’s Go Urban zet ze in op talent en toekomst voor alle jongeren. Ze zetelt nu ook voor Open Vld in de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement.

Praktische informatie

Woensdag 4 december, 19u30, deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel.
Inkom: 5 euro. Tickets reserveren via deze link.
Organisatie: MO* en deBuren

Bestel hier je ticket.

Ben je proMO*, dan mag je deze avond gratis bijwonen. Mail wel naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om je in te schrijven.

woensdag, 4 december, 2019 - 19:30

Bron: https://www.mo.be/motalks-armoede-bestrijden-en-ongelijkheid-verminderen-als-eindtermen-voor-het-onderwijs