Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

ac68c958 921b 46a5 b28c beea1f12714cOp zoek naar een vaccin tegen racisme, klimaatontwrichting en winstzucht

Doe mee met de Hart boven Hard-dag op 13 februari 2021. We komen opnieuw online samen. Schrijf je in via de de website.


Heb je soms ook zo’n zin om je arm door het scherm te steken om je gesprekspartner, je collega, je vriendin aan de andere zijde een schouderklopje of een knuffel te geven? Ben je bezorgd over je tieners in huis of in je omgeving, die snakken naar samen? Je bent niet alleen!

Word je boos wanneer je ziet dat het vaccin ons misschien wel tegen Covid kan beschermen, maar niet tegen winstbejag en ongelijkheid? Wanneer je ziet hoe de farmareuzen spelen met de volksgezondheid? Je bent niet alleen!

Vraag jij je ook af wanneer de klimaaturgentie eindelijk ten volle zal doordringen bij onze regeringen? Je bent niet alleen!

Kijk je uit naar een stevige, creatieve actie? Ben je benieuwd naar de activiteiten van de lokale groepen in coronatijden? Wil je mee vorm geven aan de plannen van Hart boven Hard in 2021? Of… wil je graag kennis maken met Eveline Verbist, onze professionele kracht? Je bent vast niet alleen!

Redenen genoeg om je in te schrijven voor de Hart boven Hard-dag.


Programma
10:20 – Check-in - Meld je tijdig aan voor een vlotte start van de dag!

10:30 – Welkom & Terugblik op 2020

10:40 – Een vliegende start van het nieuwe Hart boven Hard

Je maakt kennis met onze nieuwe medewerker, Eveline. We geven haar een warm welkom!
In ons vijfjarenplan dat we opmaakten na een grondige evaluatie van de beweging, kozen we ervoor om voluit te gaan voor de rol van burgerbeweging, die mensen samenbrengt en een stem geeft. Als tweede prioriteit kozen we ervoor om een alternatief verhaal op creatieve en inspirerende manieren naar een breed publiek te brengen. Stevige plannen. Binnen Hart boven Hard bruist het ook altijd van de ideeën. Hoe gaan we het aanpakken om dit te realiseren? Hoe kunnen we het werk over meer mensen verdelen en en het engagement voor alle vrijwilligers haalbaar houden? Hoe gaan we (opnieuw) vrijwilligersteams vormen die ondersteunen bij acties, evenementen, communicatie,...
Met vrijwilligers van kernteam, RVB, lokale groepen en thematische werkgroepen maakten we een voorstel van actieplan voor 2021. We leggen dit aan je voor en horen graag je reactie.

11:30 – Pauze

11:40 – Vaccins, een publiek goed - Els Hertogen aan het woord

Els Hertogen, directeur van 11.11.11 schreef een pittige opinie over wat haar niet zint in de wereldwijde vaccinstrategie. Je kan haar alles vragen over patenten, over het winstbejag van de farmareuzen, over vaccins als publiek goed. En, ze heeft vast ook ideeën over wat wij kunnen doen.

12:15 – Zwemlessen voor later - Een van de klimaatdichters met poëzie als verzet tegen klimaatmoeheid

12:30 Middagpauze

13:30 – Concrete actievoorstellen om lokaal - en coronaproof - voor te mobiliseren

13:45 – Parallelle werkgroepen

We verdelen ons over verschillende digitale ruimtes om concrete initiatieven uit te denken en voor te bereiden. De evaluatie van de vorige Hart boven Hard-dag indachtig, hebben we hiervoor wat meer tijd voorzien.

  • Werkgroep 1 - Geen plaats voor racisme
    Sharpeville, Zuid-Afrika, 21 maart 1960, de politie opent het vuur op vreedzame betogers tegen de discriminerende pasjeswetten. Er vallen 69 doden. 21 jaar later is een internationale actiedag tegen racisme en discriminatie nog altijd nodig. Ook in ons land. Erg genoeg. Een grote manifestatie kan nog altijd niet, maar wij doen wel enthousiast mee met de verspreide kleinere acties van het platform 21/3, in verschillende steden. In deze workshop werken we concreet aan maximale zichtbaarheid en impact van die acties.
  • Werkgroep 2 - Vaccins, een publiek goed
    Farmareuzen bepalen naar eigen goeddunken de prijs van de covidvaccins, leveren aan de meestbiedende en gaan met royale winsten aan de haal. Hebben wij dan niet massaal bijgedragen voor de ontwikkeling van het vaccin? Is gezondheid dan geen recht voor iedereen?

    We steunen een Europees burgerinitiatief voor vaccins als publiek goed. Welk materiaal hebben we daarvoor nodig? Wie zijn mogelijke bondgenoten? Waar verzamelen we handtekeningen? Hoe kunnen lokale groepen daar mee op inzetten?
  • Werkgroep 3 - Samen actief ondanks corona
    De lokale afdelingen zijn de hoeksteen van Hart boven Hard. Zij weten wat er leeft op plaatselijk niveau en zorgen zowel voor inhoud als voor een enthousiaste achterban. Maar veel groepen liggen nu zo goed als stil sinds midden maart. Hoe hou je een organisatie levend en actief tijdens deze pandemie? Hoe kunnen er toch activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd worden ondanks de huidige maatregelen? Hoe betrek je mensen die niet graag digitaal werken? Dat lukt bij de ene groep al makkelijker dan bij de andere en we willen elkaar graag inspireren. Een brainstorm over wat er wel kan, want uiteraard is er ook hier een alternatief mogelijk!
  • Werkgroep 4 - We gooien ons in de klimaatstrijd
    Het probleem van de klimaatcrisis wordt met de dag nijpender. Hoog tijd om er ook vanuit Hart boven Hard meer vastberaden onze tanden in te zetten. De campagne Move Your Money (weg uit investeringen in fossiele brandstoffen), in samenwerking met Fairfin en Greenpeace, was een eerste piste waar we mee onze schouders onder hebben gezet. Maar er is nog veel meer klimaatwerk te doen. We hebben dringend nood aan een klimaatwerkgroep binnen Hart boven Hard die zich strategisch, inspirerend, verbindend en actiegericht vastbijt in onze achtste Hartenwens ‘Eco is logisch’.
    We willen het graag hebben over het project van het Burgerparlement en de oproep van de Klimaatzaak om op 14 maart lokale acties te organiseren om de klimaatcrisis terug op de agenda te krijgen. We willen graag van jullie horen waar Hart boven Hard best de klemtonen legt binnen het thema van de klimaatcrisis. Welke acties kunnen wij ondersteunen of zelf op poten zetten? En welke rol neemt elk van jullie hier graag in op?

15:10 – We delen met elkaar wat we gaan doen en sluiten de dag samen af

15:30 – Afscheid

Inschrijven

Zoals bij elke Hart boven Hard-dag vragen we je om in te schrijven als je wil deelnemen. We vragen je ook om vooraf aan te geven met welke werkgroep je wil meedoen om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Kan je toch niet deelnemen, geef dan aub een seintje. Er zit een limiet op het aantal mensen dat online kan deelnemen. Zo komt je plaats vrij voor een andere deelnemer.

Meer info & inschrijven

En vergeet niet je vrienden uit te nodigen voor het evenement op Facebook ;-)