Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Datum/Tijd
19/04/2021 @ 15:00 - 16:00

Categorieën

  • webinar

Steden worden algemeen beschouwd als oorzaak van vele sociale én ecologische problemen. Kunnen steden in de toekomst ook een bron van oplossingen worden?
Steden breiden zich gewoonlijk cirkelvormig uit. Er worden ook tuinsteden en verkavelingen aangelegd met meer groen. En Vlaanderen/België is kampioen in de lintbebouwing. Dat model heeft tal van ecologische en sociaal/economische nadelen. Met name ook voor het klimaat.

LanxmeerEcologisch gefundeerde stedelijke uitbreiding gebeurt best volgens het zogenaamde lobbenstad model. In een lobbenstad worden dicht bebouwde hoog-dynamische stadslobben van elkaar gescheiden door blauwgroene vingers en netwerken. Die blauwgroene ecosysteemdiensten helpen de stad leefbaar houden.

20200801 113712 UitsnedeHorizontaalTijdens vele studiereizen doorheen Europa heeft Erik Rombaut, docent ecologie en milieukunde, interessante sleutels ontdekt. Ze kunnen de bevolkingsdichtheid in de stedelijke lobben, dorpscentra en kernen vergroten. Met grote woonkwaliteit. Dit is kwaliteitsvolle verdichting.
Een eerste belangrijke sleutel is het inzetten op ‘burgerbouwgroepen’, een tweede sleutel is de introductie van ‘semi-publieke gemeenschappelijke ruimten in ecowijken, zowel in de buitenruimte als tussen en ook binnen in gebouwen. Inderdaad blijkt een goed doordachte public-private gradiënt een goede stedenbouwkundige strategie voor het oplossen van talrijke ecologische én sociologische problemen. In deze webinar bespreekt een aantal spraakmakende en inspirerende voorbeelden besproken van ecologische woonwijken uit Europese dorpen en steden.

Webinar met Erik Rombaut op maandag 19 april wachtkamer vanaf 14.45, start om 15 u tot 16 u.
DIT ZIJN DUS ANDERE UREN dan we gewoon zijn met de GvK.
Hier inschrijven
Als je inschrijft krijg je ten laatste op 2 mei de link. Deze webinar is gratis en staat open voor iedereen. We zenden de webinar ook Live uit via onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/GrootoudersvoorhetKlimaatBe/

Bron: https://www.grootoudersvoorhetklimaat.be/events/ontwerp-voor-klimaatvriendelijke-steden-erik-rombaut/