Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

https i.ibb.co cvWy9Jt KARL JASPERS 1883 1969 Philosophe allemand en 1946 MP Leemage AA095251dbdocumenti26936130031794264 S
Vanuit de psychiatrie naar de filosofie: Het humane existentialisme. In de lezing zullen we ingaan op hoe filosoof Karl Jaspers tot bepaalde inzichten is gekomen, maar meer nog: wat ze voor onze tijd kunnen betekenen.

Vanuit de psychiatrie naar de filosofie: Het humane existentialisme.

Karl Jaspers begon zijn professionele leven als arts-psychiater. Hij is ontevreden met de wijze waarop de medische wetenschap op dat moment mentale ziektebeelden bestudeert en introduceert een heel nieuwe manier van diagnosticeren en behandelen - de meeste daarvan worden in een of andere vorm nog steeds in de psychiatrie gebruikt.

Op 38-jarige leeftijd wisselt hij van vak, en beoefent vanaf dan vooral de filosofie, waar hij echter een aantal inzichten uit zijn psychiatrie introduceert. Zijn filosofie kan worden gerekend tot het existentialisme (vooral onder invloed van Nietzsche, maar meer nog van Kierkegaard), waarbij hij echter het accent legt op de humane benadering van het menselijk bestaan. In zijn filosofisch systeem probeert hij subjectivisme en objectivisme met elkaar te verbinden. Daarbij wordt hij sterk beïnvloed door mystieke schrijvers zoals Meister Eckhart en Nicholas Cusanus, maar ook door theologen als Rudolf Bultmann (vooral dan zijn ont-mythologisering van het Christendom) en – als een der eersten in het Westen – door het Boeddhisme.

Zijn ervaringen tijdens de naziperiode (zijn vrouw was joods) tekenen zijn belang aan het levendig houden van de herinnering en de geschiedenis. De belangrijkste menselijkheid in zijn werk ligt in het humanisme, en in een afkeer van technocratie en meerderheidsdenken. In de lezing zullen we ingaan hoe hij tot deze inzichten is gekomen, maar meer nog: wat ze voor onze tijd kunnen betekenen.

Spreker: Willie Van Peer, hoogleraar Literatuurwetenschap en Interculturele Hermeneutiek, Universiteit München.

Praktisch
Dit is een online activiteit, via het platform Zoom. Je hebt een pc of tablet met camera en micro en een goeie internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen.
Na inschrijving ontvang je de link en enkele tips als handleiding om in te loggen.

Sessies

donderdag 06 mei 2021 - 14:00 - 17:00

Prijs

Standaardprijs - 5 euro
Kansentarief UiTPAS Regio Gent - 1 euro

Bron: https://avansa-regiogent.be/activiteiten/online-pluslezing-filosoof-van-de-menselijkheid-karl-jaspers