Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels


Video afspelen

Chris Den Hond

Pers TV, Parijs

'Tegen racistisch en islamofoob extreemrechts, ter verdediging van openbare en individuele vrijheden'; dat is de belangrijkste slogan van 140 marsen die in heel Frankrijk werden georganiseerd door meer dan 100 organisaties en verenigingen.

De demonstranten zeggen dat er een dringende noodzaak is om de opkomst van extreemrechtse milities en partijen in Frankrijk die steeds opener en in volledige straffeloosheid optreden, te stoppen. Eerder dit jaar riepen duizenden militairen, waaronder tientallen generaals, openlijk op tot wet en orde tegen het gevaar van islamisering van de Franse samenleving.

Eerder deze week plaatste een bekende extreemrechtse activist een video waarin hij met een mes steekt en met echte kogels een pop neerschiet die progressieve activisten vertegenwoordigt en oproept tot de moord op journalisten en de linkse leider Mélenchon.

Een dag later sloeg een extreemrechtse activist president Macron in het gezicht terwijl hij een royalistische slogan schreeuwde. Maar in plaats van het gevaar van een fascistische putsch onder ogen te zien, was de Franse regering bezig met eindeloze debatten in het parlement en de senaat over separatisme, rechtstreeks gericht op de moslimgemeenschap, of met stemwetten die de politie beschermen.

Demonstranten zeggen dat er al een autoritaire en racistische drift in de Franse samenleving plaatsvindt. Deze ideologie wordt officieel gedragen door de Marine Le Pen-partij. In plaats van dit gevaar onder ogen te zien, zeggen ze dat de Franse regering delen van het extreemrechtse programma kopieert en geen concessies doet aan de volksbeweging zoals het gele hesjesprotest.

Over minder dan een jaar vinden in Frankrijk presidentsverkiezingen plaats en de kans dat een racistische en islamofobe extreemrechtse leider de touwtjes in handen neemt, blijft groot.

De website van Press TV is ook toegankelijk op de volgende alternatieve adressen:

www.presstv.ir

www.presstv.co.uk

www.presstv.tv

Bron: https://www.presstv.com/Detail/2021/06/12/658909/France-marches-for-liberties