Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

gesprek 2 Oct 2021 10:00 - 13:00

Wat is geweten van Marx is dat hij een analyse maakte van het kapitalisme. Vaak denkt men dat Marx geen aandacht besteedde aan de ecologische impact van het kapitalisme. Dat klopt echter niet.

We bespreken op 2 oktober wat de wetenschap ons sinds de jaren 80 heeft voorgelegd en op welke manieren het kapitalisme al heeft geprobeerd hier op te antwoorden. Specifiek vragen we ons af of de Europese Green Deal ons zal redden.

We vergelijken de oplossingen van het kapitalisme met wat Marx en Marxistische denkers analyseerden en concludeerden alsook hoe landen die een andere koers varen omgaan met de natuur en de klimaatkwestie.

Als laatste zetten we aan om na te denken over hoe we de klimaatontaarding tot de strijd van de arbeidersklasse kunnen maken.

Spreekster Petra Heylen:
De planeet en de mensen die er op lopen hebben me altijd gefascineerd. Door aardrijkskunde te gaan studeren kreeg ik de nodige achtergrond om mijn nieuwsgierigheid te doen groeien. Werken, duiken en reizen in Australie, China, Cambodia, Honduras, Zuid-Afrika… scherpte mijn bewustzijn aan dat de natuurlijke grenzen bereikt zijn, dat armoede in stand wordt gehouden en dat de Westerse hegemonie een probleem is. Dus begon ik te zoeken naar andere antwoorden.

In mijn vroege naïviteit dacht ik eerst nog dat als ik zelf maar hard genoeg aan de weg werkte, ik de jongeren genoeg zou kunnen beïnvloeden zodat zij een ander pad zouden kiezen. Ik was ervan overtuigd dat de politiek corrupt maakte en ik daar ver weg van moest blijven. Maar op een meer mature leeftijd kom je de antwoorden tegen.

Ik had weliswaar eventjes Marx voorgeschoteld gekregen in mijn studiejaren maar verder dan ‘geloof is het opium voor het volk’ geraakte men niet. Gelukkig kreeg ik dan later mijn eerste les van Luc Lever en vielen alle puzzelstukken in elkaar.

Ik engageer me nog steeds op individueel niveau, voer oppositie vanuit de Milieuraad in Turnhout, leidde het actiecomité tegen diftar, maakte onderdeel uit van de Climate Express maar maak me geen enkele illusie dat ik de wereld zal veranderen.

Voor evolutie is het te laat, enkel een revolutie zal het systeem veranderen.

Deelname is gratis.

Inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Locatie
Den Bengel
Grote Markt 5
2000 Antwerpen

Praktische informatie
In de schoot van Masereelfonds Antwerpen zijn we gestart met de Reflectiegroep Geleide Economie (RGE).

De groep is opgericht vanuit de overtuiging dat het kapitalisme niet in staat is om de fundamentele sociale en ecologische uitdagingen aan te kunnen.

De groep is vooral gericht op het informeren over en het bestuderen van de verschillende vormen van geleide economische besturingssystemen.

– Zijn er stelsels die wel in staat zijn om de emancipatie van de (werkende) bevolking te verwezenlijken?
– Bestaan er systemen die wel toelaten om de nodige gestrengheid op te brengen en om de wetenschappelijk vastgestelde normen voor de vrijwaring en het herstel van de ecologische evenwichten te realiseren.
– …

U als deelnemer:
De reflectiegroep staat open voor alle geïnteresseerde leden. Voor al wie die begaan is met de opbouw van een werkelijke democratische en toekomstbiedende samenleving Deelnemen is gratis. Inschrijven verplicht . In regel wordt van de deelnemers verwacht dat ze alle sessies bijwonen..
Het is geenszins de bedoeling dat we met de reflectiegroep standpunten innemen. We zullen in beginsel ook geen aanbevelingen formuleren.

Elke lezing en discussie vertrekt vanuit één tekst, die de leden vooraf doornemen.
Voor iedere sessie gaan we op zoek naar een relevante expert die een inleiding op het thema verzorgt. Per keer maakt een lid een beknopt verslag van het verloop van de bijeenkomst. Dit wordt onder de vorm van een project opgenomen op de website van het Masereelfonds nationaal.

Timing:
De activiteiten zijn verspreid over twee burgerlijke jaren. Elk jaar plannen we vijf sessies.
In het eerste jaar starten we met een kritische doorlichting van de vroegere geleide economieën.
In het tweede jaar gaan we op zoek naar nieuwe adequate economische besturingsmodellen.
Omdat we nog wachten op enkele bevestigingen kunnen we op dit moment nog geen volledig en vaststaand overzicht geven.

Elke sessie gaat door op een zaterdagmorgen van 10u00 tot 13u00.
• 30.10.21 : Rik Pinxten – Sociaal culturele redenen die pleiten voor een geleide economie. Waarom lukt emancipatie niet in een kapitalistisch systeem?
• 18.12.21 : Herwig Lerouge –

Algemene leiding en partners:
N. Vallet, M. Triest, M. Rigaux en A. van Ekelenburg.

Omdat we aan alle deelnemers op voorhand een voorbereidende tekst willen bezorgen werken met inschrijvingen. Bevestig uw deelname via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0486/266.615.

Dit initiatief is er dankzij: Masereelfonds Antwerpen, De Groene Waterman en het tijdschrift LAVA.

Bron: https://www.masereelfonds.be/activiteiten/marxisme-en-ecologie/