Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Expo van Roma-kunstenaar Durmish Kjazim 07.04-27.04

In de maand april staat het MigratieMuseumMigration in het teken van de Roma-gemeenschap die op 8 april haar Internationale dag viert.  Van 7 tot 27 april zijn In het MMM werken te bewonderen van de Macedonische kunstenaar Durmish Kjazim.

“We ontmoeten hem in de aanloop naar deze tentoonstelling, een rustig ogende man die gereserveerd maar oprecht vertelt over zijn Roma-moslim-identiteit. Hoe hij probeert stereotypen en clichés te doorprikken met zijn kunst en hoe hij op authentieke wijze zijn identiteit in zijn werken verweeft. Hij kwam 5 jaar geleden aan in Brussel, met een diploma van beeldend kunstenaar. Maar door plaatsgebrek in zijn appartement in Vorst, waar beeldhouwen onmogelijk was, is hij beginnen te schilderen. Een autodidact met als inspiratiebron de natuur, het realisme en surrealisme van grote namen als Dali en Picasso en de vele gezichten die hij vastlegt. Met zijn blik taxeert hij ons en hij verklapt dat hij zoekt naar het kubisme in onze gezichten. Die indruk vertaalt hij dan naar het doek waarop hij met olieverf zijn verbeelding de vrije loop laat. We zien elementen die ons brengen naar zijn geboortestreek Shuto Orizari: de smakelijke salami, de kruidige rode peper, het bier en de sfeervolle muziek. Op zijn gezicht is heimwee te lezen wanneer hij over zijn muze begint, zijn tante, de bekende zangeres Esma Redžepova, die enkele jaren geleden is overleden. Hij beschouwt het als zijn missie om haar stem te vertolken met zijn kunst, want in zijn ogen is ze nog aanwezig en begeleidt ze hem.

Een modern kunstenaar die speelt met symbolisme, die ons verwondert met zijn magische en surrealistische wereld. Ook impactvolle, actuele thema’s inspireren hem. We zien een apocalyptisch werk uit 2020: Putin, een fles vodka, de vlag van Ukraïne en het gezicht van Kofi Annan: “Parallel de l’univers” heet het werk. Heel actueel, hij schilderde het nochtans al twee jaar geleden.”

MigratieMuseumMigration, Werkhuizenstraat 17, 1080 Brussel.

Welkom, reservatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 02/609 55 61

donderdag, 7 april, 2022 - 10:00 tot woensdag, 27 april, 2022 - 17:00

Bron: https://www.mo.be/expo-van-roma-kunstenaar-durmish-kjazim?utm_campaign=emo&utm_medium=newsletter&utm_source=email