Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 Reminder - Boekvoorstelling: "Gramsci lezen - Van klassenstrijd tot woke" | Eric Corijn 

Boeklancering | 27.04 | Geuzenhuis Gent

Het gedachtegoed van de Italiaanse denker en communist Antonio Gramsci is — volgens een ironische speling van het lot — bon ton geworden in het rechtse politieke discours in Vlaanderen en Europa. Om macht te verwerven moet je de ideologische ideeënstrijd winnen. Wie instemming verwerft met een manier van kijken, verwerft hegemonie. “Gramsci lezen. Van klassenstrijd tot woke” keert terug naar de bron en plaatst de oorsprong en de evolutie van het hegemoniebegrip van de communistische filosoof in historische context. 

Gramsci lezen biedt via een beschrijving van drie sleutelteksten van de (post)marxistische denkers Ernest Mandel, Ernesto Laclau en Chantal Mouffe intellectuele handvaten voor wie zich wil verdiepen in het linkse gedachtengoed en inspiratie voor de politieke praktijk.

Eric Corijn is cultuurfilosoof en sociaal wetenschapper, publicist, emeritus hoogleraar Stadsstudies aan de Vrije Universiteit Brussel, daar oprichter van Cosmopolis, Centre for Urban Research, medestichter van het Brussels Studies Institute en Brussels Academy. Daarnaast is hij erg actief in de civiele maatschappij als opiniemaker, als mede-initiatiefnemer van Charta 91, lid van Brusselse denktank Aula Magna, lid van raad van beheer van Zinnekeparade en voorzitter van vzw Brussels2030. Hij is de auteur van vele boeken.

Het Geuzenhuis Gent, het Humanistisch verbond en ASP Editions nodigen u van harte uit op de boekvoorstelling van Gramsci lezen. Van klassenstrijd tot woke. Op woensdag 27 april 2022 gaat auteur Eric Corijn in gesprek met Jan Dumolyn over de complexiteit van deze Italiaanse denker en communist.

Datum: 27.04.2022
Deuren: 19u30
Aanvang: 20u
Locatie: Geuzenhuis Gent

Toegang is gratis, aanmelden is verplicht via http://www.geuzenhuis.be/default.aspx?pageId=6269&lang=NL&online=True