Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Kats! Een Brusselse theatermaker aan de wieg van het socialisme19 mei 2022 19:00

Kats! Of hoe in de vroege negentiende eeuw een Brusselse theatermaker aan de wieg van het socialisme stond.Een literaire documentaire over ‘de origineelste van de internationale socialistische pioniers, de schepper van de eerste arbeidersvereniging, van de eerste democratische volksliederen, van het eerste volkstheater in Vlaanderen’.

Kent u Jacob Kats? Neen, niet de Jacob Cats uit Den Haag maar wel degelijk Kats-met-K. Jacob Kats (1804-1886) was ooit wereldberoemd in Brussel en ver daarbuiten. Politica en filosofe Rosa Luxemburg roemde hem anno 1902 als ‘misschien wel de origineelste van de internationale socialistische pioniers, de schepper van de eerste arbeidersvereniging, van de eerste democratische volksliederen, van het eerste volkstheater in Vlaanderen’. Onze eigen beroemde historicus Karel Van Isacker noteerde ooit: ‘In den beginne was Jacob Kats.’ Vandaag is Kats vergeten. En dat is helemaal ten onrechte!

We zijn verheugd Johan Wambacq te mogen verwelkomen als spreker op deze lezing in het Goudblommeke in Papier. Johan Wambacq komt het relaas brengen van Kats’ avontuurlijke en spannende leven en van de bewogen negentiende eeuw. Hij laat Kats zelf aan het woord in uitgebreide citaten uit diens teksten en toneelstukken. En hij brengt een gesprek op gang tussen auteurs en historici van toen en van vandaag.

Locatie
Het Goudblommeke in Papier

Cellebroersstraat 55
1000 Brussel

Praktische informatie

Prijs: 8 euro en 6 euro voor leden (incl. drankje).
Reserveer tijdig via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een causerie in het kader van Actueler dan Vandaag, elke laatste donderdag van de maand. Een organisatie van Davidsfonds, Masereelfonds, Vermeylenfonds, Willemsfonds en de vzw Geert van Bruaene @ Goudblommeke

Bron: https://www.masereelfonds.be/activiteiten/jacob-kats/