Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

MO*journalist Pieter Stockmans over Oekraïne 5 oktober, 2022 - 20:00 Bibliotheek Boutersem

5 oktober, 20u, Bibliotheek Boutersem, Kerkomsesteenweg 55 , 3370 Boutersem

MO*-journalist Pieter Stockmans laat zijn licht schijnen over de situatie in Oekraïne en vertelt over de solidariteit met Oekraïense vluchtelingen in Roemenië en Oekraïne

Solidariteit met Oekraïense vluchtelingen in Roemenië en Oekraïne

Al in 2017 verbleef Pieter Stockmans twee maanden in Oekraïne. Hij onderzocht drie kanten van de frontlijn. In de zelfverklaarde pro-Russische ‘volksrepublieken’ onderzocht hij de pro- Russische nationalisten. In de belangrijke havenstad Odessa onderzocht hij de pro- Oekraïense nationalisten. En in hoofdstad Kyiv de pro-Europese democratische activisten.

Hij is dan ook de perfecte persoon om een korte voorgeschiedenis van de huidige oorlog te geven.

Maar de focus zal liggen op de verhalen van gewone Oekraïeners. In de zelfverklaarde pro-Russische ‘volksrepublieken’ en Odessa volgde Pieter immers ook interne vluchtelingen en mensen van wie de levens al acht jaar overhoop worden gehaald.

In 2022 keerde hij terug na de grootschalige Russische invasie van Oekraïne. En zag hij hoe een heel land in oorlog zichzelf organiseert voor solidariteit met interne vluchtelingen. Hij bezocht Transkarpatië en Boekovina in het westen van Oekraïne. Dit zijn de veiligste regio’s. Daarom komen veel Oekraïeners uit het zwaar getroffen oosten nu massaal naar daar. De noden zijn er enorm, de inspanningen om eraan tegemoet te komen ook.

Ook buurland Roemenië staat op in solidariteit met vluchtelingen uit Oekraïne. In het grensstadje Sighetu Marmatiei groeide een perfect geoliede hulpmachine. Deze grensregio is sterk verbonden met Oekraïne. De aanval op Oekraïne wordt hier aangevoeld als een aanval op Roemenië zelf. In de grote stad Cluj-Napoca groeit een model voor de toekomst van de Roemeense vluchtelingenopvang. NGO’s, scholen, vrouwenclubs en gewone inwoners verrichten baanbrekend werk.

Schrijf je in via https://www.boutersem.be/activiteiten/detail/149/pieter-stockmans-over-o…