Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Wat betekent het vandaag voor de jeugd om op te groeien als Native American in het zuidwesten van de Verenigde Staten? Is een leven er überhaupt nog mogelijk, door generaties van armoede? Welke tradities blijven overeind?

Het grondgebied van de Native Americans wordt sinds enkele decennia geteisterd door o.a. de gevolgen van de klimaatverandering, zoals uitdroging van de Colorado rivier en bosbranden. En door de Mexicaanse maffia die drugs smokkelt in hun reservaat, met kidnapping en andere problemen als gevolg. Het reservaat is een soort niemandsland: het is eigendom van niemand en voor sommige zaken zoals milieu is de wetgeving (uit 1850) niet aangepast.

Enkele Navajo indianen komen naar België om te getuigen over hun leven als Native Americans. Zij doen dat aan de hand van verhalen en gedichten.

Sprekers:

Tommy Greyeyes brengt verhalen over zijn leven als Native American in het zuidwesten van de Verenigde Staten
Prof. Anthony Webster is linguïstisch antropoloog met specialiteit in Native American dichtkunst aan de Universiteit van Texas (Verenigde Staten)
Esther Belin is Navajo dichter (Verenigde Staten)
Prof. Rik Pinxten is interviewer en vertaler van dienst. Hij is emeritus hoogleraar Antropologie aan de Universiteit Gent en verrichtte veldwerk bij de Navajo indianen in de Verenigde Staten. Hij is mede-initiatiefnemer van 'Nizhoni. Walk in Beauty' (Pilar, Brussel) en 'Pluriversal worlds in a grain of sand' (Zebra, Gent)

Sessies

vr 2 december '22
14:00 - 16:00
Bibliotheek De Krook - De blauwe vogel

Locatie(s)

Bibliotheek De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Prijs

Gratis

Begeleiding

Fabienne Haerinck
Fabienne is educatief stafmedewerker vrijwilligers, maatschappelijk kwetsbare groepen en regionale…
Meer over Fabienne Haerinck

Sprekers vermeld in tekst
Meer over Sprekers vermeld in tekst

Bron: https://avansa-regiogent.be/activiteiten/voorbij-de-cowboyverhalen