Wij bedoelen natuurlijk de mogelijkheid dat CETA sneuvelt. Marianne Grimmenstein (Duitsland) ziet op basis van de stemming in het Europees Parlement potentiële meerderheden tegen in 6 landen en de mogelijkheid tot referenda in 14 landen.
Marianne Grimmenstein (MG) is de Duitse activiste die het initiatief nam tot de "CETA-klage', een petitie aan het grondwettelijk hof van haar land om CETA ongrondwettelijk te verklaren. Deze petitie haalde bijna 300.000 handtekeningen.
Alhoewel het Europees Parlement op 15 februari de voorlopige toepassing van CETA goedkeurde met 408 stemmen voor, 254 tegen en 33 onthoudingen, was er bij de Europarlementsleden van 5 landen een meerderheid tegen: Frankrijk, Oostenrijk, Griekenland, Ierland en Italië. Voor de details verwijst MG naar een artikel in Le Monde http://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2017/02/15/traite-ceta-les-eurodeputes-francais-ont-majoritairement-vote-contre_5080287_4355770.html
De grafiek in dit artikel is verhelderend. De kans dat CETA de ratificatie procedure niet overleeft in bovengenoemde 6 landen lijkt reëel.
Tweede goed nieuws: 106 franse parlementsleden zijn van oordeel dat CETA tegen de franse grondwet indruist en trekken daarvoor naar het Grondwettelijk Hof. http://www.euractiv.de/section/finanzen-und-wirtschaft/news/frankreich-politiker-bringen-ceta-vor-verfassungsgericht/?nl_ref=31780971
Tenslotte voorziet de Grondwet in 14 landen de mogelijkheid om volksraadplegingen te houden. In een aantal landen zijn er echter nog geen uitvoeringsmodaliteiten vastgelegd. Dit is het geval in Duitsland en in de Belgische deelstaten. De kans dat er een referendum in Nederland komt is echter zeer reëel.
Onze slotbedenking: enkele jaren geleden hadden weinig mensen nog van TTIP, laat staan van CETA gehoord. Dankzij de volgehouden inspanningen van wakkere burgers en (vaak kleine) organisaties is de kennis en de mobilisatie tegen TTIP en CETA gegroeid en onder druk daarvan de houding van een reeks politici geëvolueerd.
Toch is het nog zo dat veel mensen (zeker in Vlaanderen) nog niet weten waarover het gaat, laat staan het belang van dergelijke verdragen beseffen.
Aan ons op de nagel te blijven kloppen !