Vandaag, dinsdag 21 maart, is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, ter herdenking van het bloedbad door de ordediensten op vreedzame demonstranten in Sharpeville (Zuid-Afrika) in 1960. De berichtgeving gisteren over het racisme bij leden van de Antwerpse politie toont aan dat het meer dan ooit nodig is hiervoor aandacht te hebben en doortastende maatregelen te eisen van het beleid.
Hand in Hand is zelf op meerdere fronten actief. Samen met het platform Praktijktesten Nu verspreiden we vandaag een filmpje over racisme en discriminatie op de arbeidsmarkt (zie verder). Tegelijk roepen we op voor onze tweede regionale Kick-off van de campagne "Dekoloniseer de lokale samenleving" nu zaterdag 25 maart in Mechelen (zie verder).
We vragen tevens uw aandacht voor antiracistische acties van bevriende organisaties zoals Orbit vzw, de Gentse Lente, Unia, ...
Laat ons het weten als we een actie over het hoofd hebben gezien, dan zetten we die op onze website. (zie www.dekoloniseer.be)
Praktijktesten Nu. Deel het filmpje naar aanleiding van 21 maart Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie
De internationale dag tegen racisme en discriminatie.
In 1960 werd 21 maart uitgeroepen tot "Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie". Het actieplatform Praktijktesten Nu brengt vandaag hulde aan de vele slachtoffers van racisme en discriminatie die er ook in 2017 nog zijn. In een filmpje delen enkelen onder hen hun ervaring met discriminatie op de arbeids- en woonmarkt. Het platform Praktijktesten Nu focust op de discriminatie van etnisch-culturele minderheden op de arbeids- en woonmarkt, maar pleit ervoor dat praktijktesten worden ingezet om alle vormen van discriminatie op te sporen en aan te pakken. Ze benadrukken dit in hun campagnefilmpje door een diversiteit van ervaringen met discriminatie naar voren te brengen.
In het filmpje vertelt Boubacar Mkazet (44) hoe hij kan werken met bulldozers en andere grote machines. Helaas laat niemand hem zijn competenties inzetten in een job. Hij vermoedt dat werkgevers hem niet aannemen omdat hij zwart is. Rabia Tahrir (22) vertelt hoe ze niet aan de slag mocht gaan als kassierster omdat ze een hoofddoek draagt. En dan is er nog Abderrahman Belkadi (43). Hij solliciteerde honderden keren in de schoonmaaksector, zonder resultaat. Nu volgt hij een kappersopleiding en wil zelf een zaak starten. Ook een appartement vinden gaat enkel wanneer hij de hulp van anderen inschakelt. En ook Brahim Larbi (21) kreeg verschillende keren te horen dat men niet aan hem wil verhuren. Hij denkt dat het aan zijn niet-Vlaamse naam ligt.
Lees dit opiniestuk verder op http://www.praktijktestennu.be
Wat kan je vandaag zelf doen? Bekijk het filmpje op YOUTUBE en deel het via facebook en twitter met de hashtag #PraktijktestenNu.
Wordt fan van de facebookpagina van Praktijktesten Nu: https://www.facebook.com/praktijktestennu
Regionale Kick-Off campagne "Dekoloniseer de lokale samenleving" Mechelen op 25/3/2017
Na een succesvolle Kick-Off van de campagne "Dekoloniseer de lokale samenleving" in januari in Gent, nodigt Hand in Hand tegen racisme vzw alle sympathisanten uit voor een tweede regionale Kick-Off in Mechelen (10u-13u, jeugdhuis ROJM). De campagne wil het structurele racisme zichtbaar maken op een aantal actieterreinen in onze steden en gemeenten. Op de Kick-Off geeft Mathieu Charles, medeoprichter Belgian Renaissance, een inleiding over het thema "dekolonisering". Daarna bekijken we samen wat we concreet kunnen doen in Mechelen én andere steden in de provincie Antwerpen om blinde vlekken in bibliotheken, scholen, tradities en publieke ruimte aan te pakken. Iedereen die interesse heeft, is welkom.
Alle info via http://www.dekoloniseer.be waar je ook kan inschrijven (gratis maar verplicht) of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Wat kan je deze week nog zelf doen?
-> je inschrijven voor deze kick-off via https://www.dekoloniseer.be/nl/inschrijving-kick-mechelen-25-maart-2017
-> het evenement via facebook delen op https://www.facebook.com/events/1416472585092545/
-> de kick-off via twitter bekend maken met de hashtag #DekoloniseerMijnSamenleving
#GeefMe1Minuut (campagne UNIA)
21 maart 2017 is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Met de campagne #GeefMe1Minuut roept Unia op om samen racisme de kop in te drukken. Doe je mee? Gents schepen Elke Decruynaere gaf alvast het goede voorbeeld.
#GeefMe1Minuut
Televisie, vluchtige sociale media, nieuwsberichten, ... kleuren onze blik. Hokjesdenken doen we elke dag. Betrap je jezelf er ook op dat je mensen beoordeelt op een eerste indruk? Word je soms zelf in een hokje geduwd? Gebruik de hashtag #GeefMe1Minuut om je eigen verhaal te vertellen. Laat van je horen, want niemand hoort in een hokje thuis.
Lokale activiteiten
De lokale contactpunten van Unia vestigen in maart en april op verschillende locaties in België de aandacht op #GeefMe1Minuut. Via activiteiten, scholenwedstrijden en andere initiatieven gaan we de strijd aan tegen hokjesdenken. Bekijk de initiatieven in Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams Brabant, Limburg, West-Vlaanderen en Wallonië.
Meedoen?
Wil je helpen om deze actie te verspreiden? Download dan hier het campagnemateriaal. We doen een warme oproep aan secundaire scholen om inhoudelijk rond het thema racisme en discriminatie te werken. Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Bekijk dan zeker de inspiratiebundels voor Kortrijk, Oostende en Sint-Niklaas. Je kan de kaartenreeks rond #GeefMe1Minuut gratis aanvragen bij je Unia contactpunt.
Meer info: http://www.unia.be/nl/sensibilisering-en-preventie/campagnes/geef-me-1-minuut
Hoe halen we racisme uit de sport?
ORBIT netwerkdag op 21 maart in het Jan Breydelstadion Brugge
Racisme speelt te vaak spelbederver in de sport. Sport heeft nochtans een enorm potentieel om mensen te verbinden. Maar racistische voorvallen zinderen na en laten sporen na, tot ver buiten de sportvelden. ORBIT West-Vlaanderen en ORBIT vzw leggen de vraag voor hoe we racisme uit de sport halen.
Lees hier het programma.
23 maart 2017 - De Gentse Lente
De Gentse Lente vzw organiseert voor de vijfde keer een groot volksfeest Bij Sint-Jacobs
Op donderdag 23 maart 2017 tovert De Gentse Lente vzw Bij Sint-Jacobs om tot Djemaa el Fna, het bekende plein in Marrakesh. Verkopers, kunstenaars en muzikanten nemen er de boel over. Onder de noemer 'Liever de Liefde' zet De Gentse Lente vzw voor de vijfde keer op rij diversiteit in de kijker. Ze toont op die manier dat het wij-gevoel sterker is dan het wij-zij denken.
Proeven van diverse lokale gerechten
Het volksfeest start op donderdag 23 maart 2017 om 16 uur bij Sint-Jacobs, met een standenmarkt van 36 Gentse startende ondernemers. Zij bieden er hun koopwaren aan en laten je proeven van een divers palet van smaken gaande van lokale gerechten over Ethiopische, Syrische en Jamaicaanse schotels tot de spicy Nepalese keuken.
Optredens tot middernacht Bij Sint-Jacobs
Dit jaar slaagden de organisatoren er opnieuw in om talentvolle artiesten te strikken voor het podiumgebeuren. Van 19 uur tot middernacht staan er allerlei optredens op het programma met Afghaanse, Iranese, Turkse, Soedanese, Ethiopische, Irakese, Jamaicaanse, Congolese, Guineese, West-Vlaamse en Gentse invloeden. Too bad, Ithran, fc Kabul , Hafla en Harira ensemble Sandman, Mustapha Aydin, Serdi, Suhail Sangar, Fatih, Una Dunia, Yousif al Moualmim zullen er het podium beklimmen.
Organisatie
De Gentse Lente –Djemaa El Fna is een samenwerking tussen De Gentse Lente vzw en IN-Gent vzw, De Vlaamse overheid, Demos vzw, Trefpunt vzw, Microstart en diverse Gentse ondernemers.