Meer dan veertig actievoerders van Greenpeace, waaronder de directrice van Greenpeace International, Bunny McDiarmid, hebben een opvallende actie gevoerd in het hart van Total's activiteiten in België. De actievoerders onthulden een kunstwerk, gemaakt door Bonom, en besmeurden dit vervolgens met 'olie'. Zij protesteren tegen de nieuwe olieboringen die Total wil uitvoeren in de buurt van het recent ontdekte Amazonerif. In het kader van de wereldwijde Break Free-beweging vragen ze te stoppen met fossiele brandstoffen en de rechtvaardige transitie naar hernieuwbare energie te versnellen.
Deze ochtend hebben meer dan veertig actievoerders van Greenpeace een opvallende actie gehouden in het hart van de Belgische activiteiten van Total, in de Antwerpse haven. Zij protesteren tegen het feit dat Total nieuwe olieboringen wil uitvoeren aan de monding van de Amazone. Onder de actievoerders uit 7 verschillende landen bevond zich ook de directrice van Greenpeace International, de Nieuw-Zeelandse Bunny McDiarmid.
Om hun boodschap over te brengen, beklommen de actievoerders een grote olietank, een gasfakkel en een 90 meter hoge schoorsteen. Op de tank onthulden ze een kunstwerk dat speciaal voor de gelegenheid is ontworpen door Bonom (echte naam Vincent Glowinski) – vooraleer ze het met 'olie' besmeurden, hetzelfde lot dat het Amazonerif dreigt te ondergaan bij een olielek. De actievoerders ontrolden ook een spandoek met de slogan "Total, don't destroy the reef".
"Wetenschappers hebben net een uniek en enorm koraalrif ontdekt in de monding van de Amazone. Toch willen bedrijven als Total de verwoesting van dit natuurwonder riskeren in hun gulzige zoektocht naar nog meer olie die we niet meer kunnen opbranden. Dit is complete waanzin. Daarom ben ik vandaag hier, in Total's grootste raffinaderij, om ervoor te zorgen dat de wereld begrijpt welk gevaar Total vormt voor het Amazonerif", aldus Bunny McDiarmid.
De gevolgen van olieboringen in deze ongerepte wateren zouden niet alleen de biodiversiteit in het gebied ernstig verstoren, maar kunnen ook de inheemse gronden en het inkomen van lokale gemeenschappen bedreigen. Bovendien is het boren naar nog meer olie onrealistisch: het opgebruiken van de kolen-, olie- en gasvoorraden die vandaag reeds in ontginning zijn, zal al leiden tot meer dan 1,5°C opwarming en dus de doelen overschrijden om gevaarlijke klimaatverandering te vermijden, zoals vastgelegd in Akkoord van Parijs.
Deze actie tegen nieuwe olieboringen is slechts één van de vele acties die deze maand in meer dan 60 landen plaatsvinden, als deel van de Break Free-beweging. Mathieu Soete, verantwoordelijke voor de Break Free-campagne in België, verklaart: "Tienduizenden burgers en honderden verenigingen over de hele wereld vragen bedrijven en regeringen om te stoppen met fossiele brandstoffen. Als we ons klimaat en milieu – waar we allemaal van afhankelijk zijn – willen redden, moeten we kiezen voor een duurzamere toekomst, en de transitie naar hernieuwbare energie versnellen."
Met zijn toch al kwalijke reputatie, wordt Total er nu opnieuw van beschuldigd de eigen winst boven alles te plaatsen. Bunny McDiarmid, directrice van Greenpeace International die deelnam aan de actie, concludeert: "We mogen de oliebedrijven geen vrijgeleide geven om de natuurlijke rijkdommen van onze planeet te verwoesten. Het Akkoord van Parijs roept op om de klimaatopwarming onder 1,5°C te houden. Het is dan ook de hoogste tijd dat bedrijven als Total niet langer proberen hun imago te vergroenen, maar dat ze luisteren naar de oproep van de Break Free-beweging en afstappen van fossiele brandstoffen."
Noten:
Foto's worden hier beschikbaar gemaakt: http://media.greenpeace.org/shoot/27MZIFJJ76767
Videobeelden vindt u hier: http://media.greenpeace.org/shoot/27MZIFJJ76YW8
De activisten zijn afkomstig uit België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Zwitserland en Nieuw-Zeeland.