Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

img 60209572

De geplande biomassacentrale van Langerlo is nu in principe definitief van de baan. Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, WWF en de lokale partners van Greenpeace en Transitie Limburg zijn blij met de beslissing van het Vlaams Energie-agentschap (VEA) om geen uitstel te verlenen voor de opstart. De beslissing is een belangrijke overwinning voor de milieu- en de lokale burgerbeweging, die het project al jarenlang aanvecht. Het is ook de enige logische keuze voor het milieu én de consument. Een versnelling in de uitbouw van wind- én zonne-energie en een versterkte inzet op groene warmte moet ons nu op weg zetten naar een duurzame en betaalbare energietoekomst.

Zon en wind goedkoper
Milieuorganisaties wijzen er al langer op dat deze grootschalige biomassacentrale slecht is voor milieu en de consument. Volledige bomen verbranden is geen klimaatoplossing. Bovendien was de keuze voor de grootschalige biomassacentrale duur.

Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu: "Een studie die Energyville (1) uitvoerde in opdracht van de milieubeweging toont aan dat we 1 miljard euro aan subsidies kunnen uitsparen door te kiezen voor wind- en zonne-energie in plaats van de biomassacentrale van Langerlo. Er is dus ruimte om de Turteltaks te verlagen én meer ambitie te tonen voor wind- en zonne-energie."

Ook studiebureau 3E (2) illustreerde dit. Met de sluiting van Langerlo ligt de weg ligt nu open voor een echt duurzame energietoekomst met veel meer wind- en zonne-energie. Ook de uitbouw van groene warmte moet nu worden versneld.

Sociaal plan gevraagd
"We verwachten van minister Tommelein en van Graanul Invest dat ze snel duidelijkheid scheppen voor de werknemers, die intussen al twee jaar in onzekerheid leven", zegt Joeri Thijs van Greenpeace. Greenpeace Limburg en de lokale partners van Transitie Limburg (3) stuurden het lokale protest aan. Het is duidelijk dat de overheid hun stem niet kan negeren. Ook zij vragen om te zorgen voor een sterk sociaal plan en een begeleiding van de werknemers naar een waardevolle, duurzame en toekomstgerichte job.

 


 

Noten
(1) De studie van Energyville kunt u hier raadplegen
(2) De studie 'Our Energy Future' van 3E kunt u hier raadplegen
(3) Transitiegroepen ijveren wereldwijd voor een lokale overgang naar een fossielarme, milieu- en mensvriendelijke samenleving. Transitie Limburg wil netwerken tussen mensen en groepen met gelijkaardige doelstellingen. Zo zijn er onder meer bruggen met bijvoorbeeld Greenpeace Limburg, Bronsgroen, Hart boven Hard, Natuurpunt Limburg, Universiteit voor het Maatschappelijk Belang, Vreucht van Eigen Bodem, LETS Limburg, volkstuinen enzovoort.