VOORSTELLING STUDIE PROSTITUTIE EN GEORGANISEERDE MISDAAD
De twee Vrouwenraden hebben vandaag de studie voorgesteld van Claude Moniquet, veiligheidsexpert en directeur van het gerenommeerde ESISC (European Strategic Intelligence and Security Center), over de link tussen mensenhandel, seksuele uitbuiting, prostitutie en georganiseerde misdaad.
Volgens Europol wordt mensenhandel als een van de voornaamste activiteiten van de mondiaal georganiseerde misdaad enkel voorafgegaan door de handel in drugs en door fraude. Globalisering heeft van mensenhandel/prostitutie een zeer lucratieve business gemaakt. De vraag is immers groot, er zijn onnoemelijk veel vrouwen en kinderen om in te zetten en de straffeloosheid is alom gekend. De internationale netwerken die de Europese markt bevoorraden, komen hoofdzakelijk uit Oost-Europa, Azië en Nigeria.
Ongeveer 90 % van de personen die jaarlijks het slachtoffer zijn van mensenhandel in Europa komt in de verplichte prostitutie terecht. Een zeer hoog cijfer, want wereldwijd schommelt het 'maar' tussen 53 en 67 %.
Vijfennegentig procent van de slachtoffers die seksueel worden uitgebuit zijn vrouwen en meisjes, soms zelfs zeer jonge meisjes. Gevangen in de klauwen van de pooiers, ontvangt iedere prostituee binnen het netwerk 5 à 15 mannen per dag (6 dagen per week). Soms werken ze 24u per dag, ze worden geslagen, gedrogeerd, krijgen weinig of slecht voedsel, hun huisvesting en gezondheid laten te wensen over, ze worden niet of onregelmatig betaald. Als ze geluk hebben, blijven ze in leven. Prijzen variëren tussen 2 à 3 euro en 15 à 20 euro tot 1500 euro voor een weekend met een luxe-escort, die voor dat geld zelfs niet beschermd wordt. Politie en gerecht staan hier vaak machteloos tegenover.
Uit een mededeling van de Nationale Bank van 2015 bleek dat prostitutie in België een omzet genereert van naar schatting ruim 870 miljoen euro. De overheid voert een gedoogbeleid binnen een relatief strikt kader. Tegen de voorstanders van legalisering zeggen de Vrouwenraden resoluut dat dit net tot meer handel leidt. Om deze problematiek aan te pakken, is er slechts één
weg: een wetswijziging die de klanten viseert en straft, gecombineerd met een sociaal beleid dat uitstapprogramma's voor prostituees voorziet.