In een reportage die gisteren werd uitgezonden in Pano op Eén, ging een journalist undercover in de meedogenloze wereld van het interimwerk. Dagcontracten, de eeuwige hoop op een vast contract, voortdurend onder druk gezet worden: Het is een realiteit voor duizenden uitzendkrachten. En het gaat van kwaad tot erger, aangespoord door werkgevers die alsmaar meer flexibiliteit willen.
Voor het ABVV was deze informatie absoluut niet nieuw. De reportage wijst met een beschuldigende vinger naar DHL, maar het had evengoed over duizenden andere ondernemingen kunnen gaan, die exact dezelfde eisen stellen. Het ABVV vecht hier dan ook al jaren tegen. Tegen flexibiliteit die tot het uiterste gedreven wordt en de uitzendkracht reduceert tot een marionet die naar believen gemanipuleerd kan worden.
Al jaren gaan we de strijd aan tegen het misbruik van dagcontracten. In één van onze acties kondigde een fictief interimkantoor in een advertentie de oprichting aan van een interimbureau, gespecialiseerd in dagcontracten. We somden er de voordelen voor de werkgevers op. De campagne lokte heel wat verontwaardigde reacties uit, en dat was ook onze bedoeling. Om zo de uitwassen van het uitzendwerk in de spotlights te zetten, en de slachtoffers uit de schaduw te halen. De reportage bevestigt dat wat wij toen aanklaagden de harde realiteit is. Meer info over deze campagne op : https://youtu.be/mkmhHVmKTco
De komende dagen overhandigen we onze eisenbundel voor een nieuw sectoraal akkoord in de interimsector. Eén van onze prioriteiten is een betere registratie van opeenvolgende dagcontracten. Zo willen we vermijden wat de reportage duidelijk aantoont: werknemers die een volledige week of meer aan de slag zijn in een bedrijf, maar die slechts dagcontracten krijgen en zo voortdurend in onzekerheid leven en onder druk gezet worden.
De cijfers zijn duidelijk : interimwerk stijgt en daarbinnen stijgt het aantal dagcontracten nog sneller. 69,04 procent van alle interimcontracten zijn dagcontracten, aldus cijfers van de RSZ. Vier op tien jongeren starten hun arbeidscarrière in een precair contract. Daarom zet het ABVV zijn strijd verder. Het zal een werk van lange adem zijn, maar één van cruciaal belang voor duizenden werknemers.