Een kleurwoordenboekje in zakformaat met illustraties van Eva Mouton, Wide Vercnocke, Mattias De Leeuw, Laura Janssens en tekst van Bart & Laïla Koubaa
Buiten de Lijntjes is een boekje dat de fantasie prikkelt en de liefde voor taal en beeld wil doorgeven. Een (beeld)verhaal over het vinden van een nieuwe thuis, het hechten aan nieuwe vrienden, het zoeken van een plek zoeken in de wijde wereld, het dromen van een nieuwe toekomst. Buiten de Lijntjes is in de eerste plaats een boekje voor kinderen op de vlucht en hier een nieuwe thuis vinden.
Wat is Buiten de Lijntjes?
Buiten de Lijntjes is in de eerste plaats een boekje voor kinderen op de vlucht en hier een nieuwe thuis vinden. Een boekje om te schenken en te koesteren. Een welkomstgeschenk dat kinderen stimuleert om met taal en beeld aan de slag te gaan. Een (beeld)verhaal over het vinden van een nieuwe thuis, het hechten aan nieuwe vrienden, het zoeken van een plek zoeken in de wijde wereld, het dromen van een nieuwe toekomst.
Wie zijn de initiatiefnemers?
Schrijvers Laïla en Bart Koubaa zijn de initiatiefnemers en de motor van dit project. Doordat ze al enkele keren te gast waren bij het Festival van de Gelijkheid, spraken ze Curieus aan om het idee te realiseren. Zonder aarzelen zette Curieus haar schouders onder het humane initiatief, omdat deze progressieve culturele inspiratiefabriek maatschappelijk geëngageerd durft te zijn.
Topillustratoren Eva Mouton, Wide Vercnocke, Laura Janssens, Mattias De Leeuw en vormgever Evelien Gillis waren meteen enthousiast om mee te werken.
Dankzij de financiële steun van Vlaams Fonds voor de Letteren, en de peter/meter-actie die we op het Festival van de Gelijkheid organiseerden, verzamelden we genoeg centen om ons idee in realiteit om te zetten. Uitgeverij Vrijdag was meteen overtuigd om het boekje uit te brengen. En potlodenfabrikant Staedtler steunde het project met 1000 gratis potlodensetjes.
Hoe worden de boekjes verdeeld?
Het is onze bedoeling dat kinderen die uit een conflictgebied gevlucht zijn en hier nieuwe thuis vonden, een boekje moeten kunnen krijgen. Deze geven we dus graag als geschenk. Zonder vergoeding. Omdat vanuit die gedachte het initiatief is ontstaan: een warm welkomsgeschenk voor vluchtelingenkinderen. Mensen die nauw betrokken zijn met vluchtelingenkinderen hier (in een asielcentrum, in het onderwijs, als pleegouder, in een vluchtelingenkamp ... oa vzw Humain, maar ook heel wat persoonlijke engagementen) helpen ons om de boekjes uit te delen. Ondertussen konden we reeds 700 kinderen op die manier laten kennis maken met Buiten de Lijntjes.
Maar er is meer. Dankzij Uitgeverij Vrijdag kunnen we ze ook op bredere schaal verspreiden (via boekhandels als meest zichtbare plek). Want uiteraard zijn er ook andere kinderen, ouders, leerkrachten, tantes, zorgbegeleiders ... die het boekje graag willen of er op fantastische manier mee aan de slag willen gaan (bij conversatietafels met ouders, in de zorgklas ... met anderstalige kinderen of zelfs met een hele klas). En dat willen we ook graag aanmoedigen. En dankzij onze FB-pagina verspreidt dat enthousiasme zich supersnel. Onder andere leerkrachten in Temse, Gent, Lichtervelde ... gingen al met de boekjes aan de slag.
Een glimp op het verhaal ...
Ik kom van ver
van her en der
van velden vol papaver
van steden vol gedaver
Ik woonde in een huis
Wit en zeven ramen
Het ligt in puin en gruis
Als in een filmopname
Nee, ik ben geen ster
maar een mens,
met een wens,
Een naam heb ik nog niet
Hij rijmt misschien op grondgebied
...
Waarom past dit initiatief binnen de werking en missie van Curieus?
Curieus wil mensen de ruimte geven om elkaar te ontmoeten en initiatieven versterken die dat reeds doen. Omdat ontmoeting betrokkenheid creëert (people do care), solidariteit versterkt en wederzijds respect verdiept. En buurten op die manier warmer maakt, mensen milder. We geloven sterk in cultuur, in haar meest diverse en verrassende vorm, als vitaal bindmiddel hiervoor. (...) Solidariteit is voor ons geen vies woord. Curieus staat met haar voeten stevig in een waanzinnig interessant veranderende samenleving, maar heeft steeds haar ogen open om op die voortdurende veranderingen in te spelen en die te plooien naar haar ideaal wereldbeeld: een samenleving voor ogen waarin iedereen gelijk aan de start komt, mensen solidair zijn met elkaar, zorgen en begrip hebben voor wie het moeilijk heeft en waar duurzaamheid een belangrijkere economische waarde is dan harde cash.
Meer info over Buiten de Lijntjes