Renato Sacco, nationaal coördinator van Pax Christi Italia, is niet optimistisch over de toekomst van Irak.
De bevrijding van Mosoel begin juli 2017 werd breeduit in nieuwsberichten gevierd. Honderdduizenden mensen die de voorbije maanden het geweld ontvluchtten, moeten nu kunnen terugkeren naar hun stad. Maar van echte vrede kan je nog lang niet spreken. Er zijn nog dagelijks conftontaties en wat achterblijft is vaak een woestenij.
Met de heropbouw van de stad en het land voor ogen, moet het Westen ook de hand in eigen boezem steken. Deze oorlog is er namelijk niet alleen bij de gratie van IS, maar van al diegenen die er via wapen- en oliebusiness garen bij spinnen. Sacco volgt daarin het argument dat paus Franciscus telkens opnieuw aanhaalt als het over oorlog en vooral ook terreur gaat: "De terroristen zijn niet alleen door de slechte wil van IS actief in Irak, maar ook omdat iemand hen wapens geeft, omdat iemand hen die eindeloze rij pick-ups bezorgt die we ze zo vaak op tv zien, omdat iemand hen financiert". Er zijn altijd profiteurs en opportunisten die zaken doen met oorlog en dood.
Renato Sacco klinkt ontgoocheld en erg optimistisch lijkt hij niet over de toekomst van Irak. Ook niet als het gaat over de bereidheid om geweld als middel in crises en conflicten in te zetten. "De dingen veranderen, maar de logica van oorlog en geweld loopt het risico altijd als de snellere oplossing beschouwd en geaccepteerd te worden.", zegt Sacco.
Bericht overgenomen van Kerknet.
Bron: Radio Vaticano.
Foto: Mensen op de vlucht uit Mosoel, 12 april 2017/Quentin Bruno/Creative Commons
Bron: https://www.paxchristi.be/nieuws/pax-christi-italia-over-de-toekomst-van-irak