KWETSBARE JONGEREN DENKEN NA OVER HOE ZIJ ONDERWIJS ZIEN
Bij het begin van dit schooljaar bleek eens te meer dat schoolkosten gezinnen met een laag inkomen in de problemen brengen, zeker in september, maar niet alleen dan. Het zorgt voor een diepe onderwijskloof tussen rijke en kansarme jongeren. Het is dan ook niet toevallig dat vorige week enthousiaste jongeren uit Antwerpen (Recht-Op Jongeren), Gent (Jong Gent in Actie) en Roeselare ('t Hope/Jakedoe) naar Gent trokken. Het Netwerk tegen Armoede wil verschillende beleidsthema's ook met jongeren onder de loep nemen (vorig jaar gebeurde dat rond het thema wonen), en als volgende in de rij kozen we voor onderwijs.
Omdat deze jongeren elkaar nog niet kenden, en omdat het voor sommige de eerste keer was dat ze aan themawerk deden, werd het startschot ook een soort teambuilding: een rafttocht op de Leie, dwars door het prachtige Gentse stadscentrum. Nadien ging het naar De Vieze Gasten (die van 'het apekot'!). Aan de hand van cartoons spraken we (begeleiders en jongeren) over schoolervaringen. Positieve, maar ook minder leuke dingen kwamen naar boven. Veel van wat besproken werd, raakt aan de dossiers die momenteel op tafel liggen op beleidsniveau. Het was een intense uitwisseling, en we zijn bijzonder fier op de deelnemers voor de manier waarop ze hun inbreng hebben gedaan en met elkaar zijn omgegaan. Het jongerentraject rond onderwijs oog alvast veelbelovend!
Niet toevallig werd het traject opgestart in aanloop naar 1 september. Dit schooljaar zal het Netwerk tegen Armoede een aantal onderwijsdossier op de voet volgen. We kijken o.m. uit naar wat er gebeurt in de eerste scholen die in het traject 'Samen tegen onbetaalde schoolfacturen' stappen. Ook volgen we de verderzetting van het project 'Kleine kinderen, grote kansen', waarbinnen lerarenopleiders nadenken over hoe kleuterleid(st)ers in spe beter gewapend kunnen worden rond omgaan met diversiteit in de klas. De armoedetoets rond duaal leren (het nieuwe 'leren en werken') moet nu echt goed op gang komen. Het decreet voor de hervorming van de leerlingenbegeleiding en voor de modernisering van het secundair onderwijs zijn vóór het zomerreces voorgelegd aan de Vlaamse regering, maar ook daar zijn (hopen we) nog zaken verder op punt te stellen. We volgen de uitvoering van de reglementering rond de nieuwe ondersteuningsmodellen binnen het M-decreet... En dat is maar een greep uit het vele werk op de plank!
Bron: http://www.netwerktegenarmoede.be/nieuws/kwetsbare-jongeren-denken-na-over-hoe-zij-onderwijs-zien