Een honderdtal militanten van ACV Voeding en Diensten voerden op zondag 24 september aan de Grote Zavel in Brussel, actie tegen de uitbreiding van de flexi-jobs naar de bakkerijen. Flexi-jobs zijn oproepcontracten met lonen die onder het sectorale minimum liggen. Militanten delen mini-koffiekoeken uit op de Zavel in Brussel, aan de bekende bakkerij Wittamer. Want flexi-jobs zijn een vorm van mini-jobs, zo luidt het.
Ondanks zwaar protest van de vakbonden, werden flexi-jobs in 2015 ingevoerd in de horeca. De regering voorziet in het zomerakkoord dat flexi-jobs vanaf januari 2018 ook mogelijk zijn in de handel en de (industriële) bakkerijen. "Een werknemer met een flexi-job wordt ter beschikking gesteld van de werkgever, zonder enige garantie op werk. Word je niet opgeroepen, dan krijg je geen loon. Bovendien kan de werkgever verwittigen wanneer hij wil. Wat voor sociaal leven kan een werknemer nog hebben met dit soort 0-urencontract," zegt nationaal secretaris Bart Vannetelbosch.
Cadeau voor werkgevers
Het uurloon van een flexi-jobber in een bakkerij bedraagt € 9,18 (bruto = netto), dat is een pak minder dan het sectorale minimumloon voor een geschoolde bakker van € 14,07 bruto. "De cao's die we afsloten met de werkgevers worden volledig van tafel geveegd. Flexi-jobs werden trouwens geïntroduceerd in de horeca ter compensatie van de witte kassa. Waarom voert de regering dan geen witte kassa in voor de bakkerssector," zegt Vannetelbosch.
En ook over de bijdrage tot de sociale zekerheid maakt ACV Voeding en Diensten zich zorgen. "De werkgever betaalt slechts 25% RSZ-bijdrage, terwijl de werknemer wel sociale rechten heeft. Die onderfinanciering slaat een gat in het in het systeem."
Gepensioneerden
Niet alleen in de handel worden flexi-jobs geïntroduceerd, vanaf 2018 kunnen ook gepensioneerden gebruikmaken van het systeem. "Waarom zet deze regering in op bij-jobs en op het activeren van gepensioneerden? Werklozen en jongeren raken zo nog moeilijker aan werk. Hoeveel reguliere jobs, waarvoor wel belastingen en bijdragen worden betaald, zullen worden ingeruild voor goedkope flexi-jobs? De regering gaat steeds verder met de flexi-jobs. Eerst de horeca, dan de handel en zelfs de industriële bakkerijen.Deze regering organiseert zelf sociale dumping in plaats van ze te bestrijden," besluit Vannetelbosch.