Gelijk loon voor gelijk werk. Dat is het basisprincipe voor de campagne van het ABVV tijdens de Week van de Uitzendkracht.
Zoek de 7 verschillen in de foto HIERBOVEN.
Zie jij het verschil niet? Het is er nochtans wel.
Beide werknemers doen precies hetzelfde werk. Maar de ene heeft een vast contract en de andere werkt als uitzendkracht.
En uitzendkrachten verdienen tot 91 euro per week minder dan vaste werknemers.
Zo ontvangen uitzendkrachten vaak geen:
o maaltijdcheques
o ecocheques
o extra verlofdagen
o hospitalisatieverzekering
o groepsverzekering
o kerstcadeau
o bonus
Gelijk loon voor gelijk werk
Dat is het basisprincipe.
Enkele voordelen zijn wettelijk geregeld. Zo moeten uitzendkrachten ook maaltijdcheques en ecocheques ontvangen als de vaste werknemers die krijgen. Maar in de praktijk wordt dit niet altijd nageleefd, vooral in bedrijven waar geen syndicale delegatie is.
Een aantal andere voordelen zijn niet wettelijk geregeld, zoals bijvoorbeeld de hospitalisatieverzekering. Daar kunnen uitzendkrachten zelfs geen aanspraak op maken.
Extra premie invoeren
Het ABVV wil deze ongelijkheid afschaffen. Daarom pleiten we voor de invoering van een extra premie. Die premie moet de voordelen compenseren die vaste werknemers krijgen, maar die uitzendkrachten dikwijls aan hun neus voorbij zien gaan.
Het ABVV ontvangt dagelijks klachten van uitzendkrachten. Om het loonprobleem beter in kaart te brengen, organiseerden we een enquête bij onze delegees. Hierin peilden we naar de lijst met voordelen waar de vaste werknemers in hun bedrijf recht op hebben. Vervolgens vroegen we hen of uitzendkrachten deze voordelen ook ontvangen.
De resultaten van de enquête zijn verbluffend. Uitzendkrachten kunnen tot 91 euro per week of 364 euro per maand mislopen!
Ook tijdens de actie van verleden week was LEF aan hun zijde. Juist voor de beurs van Brussel spraken de ABVV-militanten met veel overtuiging de vele voorbijgangers en uitrustende mensen op banken en trappen aan, gesteund door de grote panelen en de flyers die van hand tot hand gingen. De actievoerders kregen veel sympathiebetuigingen, ook de opgelopen ervaringen en vragen van jong en oud betreffende interimwerk.
Aan de nadelen van het leven van een uitzendkracht mag men niet vergeten volgende zware gevolgen te melden: de onmogelijkheid om een woonlening te krijgen, een normaal familieleven en het vinden van schaarse kinderopvang dat lang op voorhand moet gepland worden, Kortom het dikwijls meestal 19e-eeuwse dagcontracten zonder veiligheid.
Steun samen met ons de uitzendkrachten. Meer info op rechtenuitzendkracht.be