Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Greenpaece

 

Greenpeace lanceert eerste grootschalige meting van luchtvervuiling op school

 

 

Morgen hangen meer dan 250 scholen in het hele land meetbuisjes op om luchtvervuiling te meten. Ze willen meten hoe gezond de lucht is die de kinderen elke schooldag inademen.

 

"Ons land heeft niet de beste reputatie als het op gezonde lucht aankomt", zegt Joeri Thijs, expert luchtkwaliteit en mobiliteit bij Greenpeace België, "zeker als het gaat over stikstofdioxide (NO2). Onze kinderen zijn daar het eerste slachtoffer van, want hun gezondheid is extra kwetsbaar voor de impact van luchtvervuiling."

 

Studies tonen een verhoogd risico op kanker, hart- en vaatziekten, astma en concentratieproblemen op school door het inademen van vervuilde lucht." [1]

 

1 maand meten, 3 maanden analyseren

 

Vanaf dinsdagochtend zullen in alle deelnemende scholen NO2-meetbuisjes geplaatst worden op drie locaties: aan de schoolpoort, op de speelplaats en in een klaslokaal. Dit soort meetbuisjes worden ook door de autoriteiten gebruikt als aanvullende meetmethode voor stikstofdioxide. Ze zullen één maand blijven hangen en dan op 12 december door de scholen worden teruggestuurd naar Greenpeace.

 

Een Nederlands ingenieursbureau zal de meetbuisjes analyseren. Vervolgens worden de resultaten gekruist met de verschillende kenmerken van elke school om algemene conclusies te trekken. Die zal Greenpeace, samen met de partners in dit project [3], publiceren in maart 2018. De meetresultaten zullen dus niet per individuele school worden gepubliceerd maar in functie van conclusies per regio en per type school. De scholen zelf ontvangen uiteraard wel hun eigen meetresultaten.

 

"Met deze grootschalige meetoefening beogen wij een preciezer beeld van de impact door luchtvervuiling in ons land", vult Joeri Thijs aan. "De officiële metingen van regionale overheden zijn onvoldoende, terwijl het representatief meten van luchtvervuiling net noodzakelijk is om de ware impact correct in te schatten en oplossingen te zoeken. Een duurzame en kindvriendelijke mobiliteit is daar alvast erg belangrijk in", besluit Thijs.

 

Alle deelnemende scholen zijn terug te vinden op de website Mijn Lucht Mijn School. De scholen ontvingen ook een lessenpakket om de thematiek in de klas te behandelen.

 

Noten:
[1] De uitstoot van stikstofdioxide is in de eerste plaats afkomstig van dieselwagens, die nog altijd meer dan de helft van het Belgische wagenpark uitmaken. Recent wetenschappelijk onderzoek over de impact van stikstofdioxide op onze gezondheid werd op vraag van Greenpeace samengebracht in een
nieuwe studie door het Zwitsers Instituut voor Tropische Geneeskunde en Volksgezondheid.
[2] http://www.buroblauw.eu/
[3] Gezinsbond, La Ligue des Familles, Allergienet vzw, Go! Ouders, KOOGO, VCOV, Netwerk Duurzame Mobiliteit, Bral vzw, Clean Air Bruxelles, Bruxsel'air

 

Voor meer info of enkele contacten bij deelnemende scholen:
Joeri Thijs, 0496/26.31.92