Donderdag 14 december 2017 — Eind deze maand wordt in China een belangrijk verbod op de binnenlandse handel in ivoor van kracht. In de aanloop naar deze historische gebeurtenis organiseerden WWF en TRAFFIC het breedste consumentenonderzoek naar ivoor ooit in China. De enquête stelde vast dat een verbod op ivoorhandel wijdverbreide steun geniet van een meerderheid van de ondervraagde consumenten, ondanks dat veel burgers niet op de hoogte waren van het aanstaande verbod.
Brussel, 12 december 2017 - Eind deze maand wordt in China een belangrijk verbod op de binnenlandse handel in ivoor van kracht. In de aanloop naar deze historische gebeurtenis organiseerden WWF en TRAFFIC het breedste consumentenonderzoek naar ivoor ooit in China. De enquête stelde vast dat een verbod op ivoorhandel wijdverbreide steun geniet van een meerderheid van de ondervraagde consumenten, ondanks dat veel burgers niet op de hoogte waren van het aanstaande verbod. Het brede draagvlak suggereert echter dat de maatregel de ivoorhandel aanzienlijk zal kunnen verminderen.
Het grootste ivoorconsumentenonderzoek ooit werd uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau GlobeScan in opdracht van TRAFFIC en WWF om de aard van de ivoorconsumptie in 15 ondervraagde steden met relatief actieve ivoormarkten in China te ontdekken.
Uit het onderzoek bleek dat de aankoop van ivoor in de afgelopen drie jaar is gedaald in steden als Beijing en Chengdu, waar de regelgeving nu al strenger is en er meer bewustzijn is over het aanstaande verbod op ivoorhandel. De verkoop van ivoor is echter verhuisd van deze metropolen naar regionale steden in China; naar verwachting zal de verschuiving van de vraag worden voortgezet.
Aanvullende belangrijke bevindingen zijn onder meer:
- Slechts 19 procent wist spontaan te vertellen over regelgeving betreffende ivoorhandel; 46 procent herinnerde het zich wanneer erom werd gevraagd.
- 86 procent van de ondervraagden zei dat ze het verbod zouden ondersteunen nadat ze erover vernamen.
- Meer dan de helft van de ivoorkopers uit het verleden is gestopt met kopen, de meerderheid in de afgelopen 3 jaar, maar de vraag naar ivoor zal blijven bestaan in sommige groepen.
- Degenen die overzee reizen hebben in het verleden aanzienlijk meer ivoor gekocht dan degenen die nooit reizen
Dit onderzoek was gericht op het identificeren van de onderliggende factoren die de ivoorconsumptie beïnvloeden, de houding van mensen ten opzichte van het volledige binnenlandse verbod op commerciële ivoorhandel en de perceptie van consumenten ten opzichte van campagneberichten over de ivoorhandel. De bevindingen van GlobeScan werden gepubliceerd door TRAFFIC en WWF in het nieuwe rapport "Demand under the Ban: China ivory consumption research 2017."
Enorme stap voorwaarts
Sofie Ruysschaert, expert biodiversiteit bij WWF België: "China heeft een groot leiderschap getoond over dit urgente probleem in een regio die wordt geteisterd door illegale handel in wilde dieren en planten, en die nog wordt verergerd door legale markten. Het is een enorme stap voorwaarts en een duidelijke belofte om een toekomst voor de Afrikaanse olifanten veilig te stellen. Toch is het duidelijk dat de komende maanden absoluut cruciaal zijn om het verbod effectief te kunnen afdwingen en communiceren. We blijven ervan overtuigd dat als de deuren naar de grootste legale ivoorhandel sluiten, we in 2018 een stap dichter zullen staan bij een verminderde vraag naar ivoor."
Volgens een eerder dit jaar verschenen TRAFFIC-rapport, 'Revisiting China's Ivory Markets in 2017', is het aantal ivoorartikelen dat te koop wordt aangeboden - zowel op legale als illegale ivoormarkten in China - afgenomen, en zijn de ivoorprijzen ook gaan dalen na de aankondiging van het verbod.
"Gezien de leidende rol die China speelt in Azië, verwachten we dat het Chinese verbod een voorbeeld zal zijn en de sluiting van ivoormarkten in Azië zal versnellen", zei Sofie Ruysschaert. "TRAFFIC en WWF steunen ivoorhandelsverboden door deze landen, met name de buurlanden van China, en staan klaar om te helpen bij de implementatie en om toekomstige effecten van een dergelijk verbod in China en de rest van de wereld te evalueren." De oproep komt terwijl we vaststellen dat binnenlandse ivoormarkten in Vietnam, Cambodja, Laos, Japan en Myanmar steeds meer bezoekers uit China trekken.
China is wereldwijd de belangrijkste bestemming voor ivoorconsumptie. China's acties, meer dan die van enig ander land, hebben het potentieel om de tendens van olifantenstroperij en illegale ivoorhandel om te keren en hebben een aanzienlijke invloed op de toekomstige overleving van Afrikaanse olifanten.
Meer informatie
Koen Stuyck | Press Coördinator & woordvoerder | WWF Belgium | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 02 340 09 67 – 0499 70 86 41
Noot aan de redactie
- U kan onze persberichten en rapporten terug vinden op http://www.wwf.be/pers
- WWF is één van de grootste en meest ervaren onafhankelijke natuurbehoudsorganisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen en met meer dan 5 miljoen sympathisanten wereldwijd. Het doel van WWF is de generaties na ons een leefbare planeet na te laten. WWF zet zich in voor het behoud van soorten en hun leefomgeving: bossen, waterrijke gebieden en oceanen. Verder werkt WWF mee aan oplossingen voor de vervuiling en verspilling van natuurlijke hulpbronnen en de klimaatverandering.
- Steun het werk van WWF en surf naar www.wwf.be.
Bron: https://press.wwf.be/consumenten-in-china-steunen-het-opkomend-ivoorverbod-maar-het-besef-is-laag-zegt-grootste-ivoor-consumentenonderzoek-ooit