Editie 5 Festival van de Gelijkheid 2017
haalt kaap van 12.500 bezoekers
★ Een shot positieve energie als alternatief voor verzuring en polarisatie ★
Van Natalia tot Mohamed El Bachiri
Van Gary Younge tot Jeroen Meus
Van Jane Goodall tot Raoul Servais
Van Fatinha Ramos tot Gabriel Rios
Van een Empty Book Shop tot Human Rights
Van Faalverhalen tot Liefdesverklaringen
51 panelgesprekken, 15 verrassende duo's in Festivalbabbels, 8 boekenclubs, 21 docu's en films, een expo in open lucht, 1 grafittiartiest, talloze eerlijke faalverhalen en liefdesbetuigingen ... vormden het bomvolle programma van het vijfde Festival van de Gelijkheid. Meer dan 300 gasten traden aan op dit "feest voor hoofd en hart", zoals de organisatoren het zelf noemen. Meer dan 12.500 bezoekers vonden de weg naar Vooruit, NEST, Sphinx Cinema en de andere Festivallocaties. Daarmee is het Festival nu ook het grootste progressieve feest van België.
De hoogtepunten van editie 2017?
Ongetwijfeld de Festivalbabbel met Mohamed El Bachiri (Jihad van Liefde, winnaar Prijs van de Gelijkheid 2017) en Nabila Mazouz (Jihad van de moeders). Het werd een Festivalbabbel over liefde en verbondenheid, over de littekens die radicalisering achterlaat, over het collectieve trauma en de persoonlijke drama's die terreur teweegbrengt, over een samenleving waar mensen zich thuis voelen en gemeenschappen zich verbonden weten ... Zelden was het zo stil in de Balzaal van Vooruit. Zelden hielden meer mensen elkaar stevig vast na afloop van een Festivalbabbel. Zelden zijn er zo veel tranen weggeslikt.
En het prachtige stuk streetart dat Braziliaanse grafitti-artiest Mundano achterliet aan de ingang van Vooruit. Het kunstwerk kreeg vorm doorheen de Festivaldagen, geïnspireerd door de ideeën van de Festivalbezoekers en passanten. Nog tot half januari te bezichtigen aan Kunstencentrum Vooruit.
Maar ook de liefdesverklaringen in LiefdesNEST, de intieme Faalverhalen, de persoonlijke boodschappen in de gedoneerde boeken voor The Empty Shop, de ontmoetingen voor en achter de schermen, het vuurwerk en de wil om de wereld te veranderen in de panelgesprekken, de inspirerende stadsmakers van WETOPIA, de kwetsbare concerten & theatervoorstellingen ...
Help me, wat is dat Festival van de Gelijkheid nu weer?
Sinds 2013 verzamelden meer dan 25.000 mensen in Gent voor het jaarlijkse Festival van de Gelijkheid. Ze vierden samen onze verschillen in een programma bomvol debatten, Festivalbabbels, expo's, documentaires, performances, voorleessessies, boekenclubs, geef- en ruilinitiatieven, tattoosessies, empty shops, theatervoorstellingen ...
"Real equality isn't possible, if we don't celebrate our differences." Hokjes overboord gooien en gelijkheid in het licht zetten, is de motor voor het Festival van de Gelijkheid sinds 2013. Op 14+15+16 december 2017, palmde Curieus Gent in voor het vijfde Festival van de Gelijkheid. Daarop waren meer dan 12.500 mensen aanwezig. Een record.
Klik hier voor het volledige programma
Welke gasten waren daar nu weer bij?
UN-ambassadeur en primatologe Jane Goodall, Tsjechisch schrijver en next big thing Marek Šindelka, The Guardian-journalist Gary Younge, Italiaanse conflictjournaliste Francesca Borri, Syrische pianist Aeham Ahmad, Braziliaanse street artist Mundano, Nicolas Détrie van het Franse Yes We Camp, de Duits-Nederlandse architect Thomas Rau, Ada Calau's adviseur en initiator van Desis Lab Barcelona Ariana Mazzeo, journalist Joris Luyendijk, schrijfster Naema Tahir ... kleurt deze editie internationaler dan ooit. En dan zeggen we nog niets over onze Belgische kleppers: Jeroen Meus, Anne Chapelle, Laila Ben Allal, Natalia, Matteo Simoni, Bilall Fallah (die Adil El Arbi meebracht en op het podium sleurde :), Aya Sabi, Carll Cneut, Gabriel Rios, Coely, Raoul Servais, Michiel Vos, Yasmien Naciri, Frank Vandenbroucke, Martin Heylen, Alicja Gescinska, Bruno Pieters, Sachli Gholamalizad, Francesca Vanthielen ... waren er te gast. Ontdek HIER het volledige gastenlijstje.
Wat was dat met Jane Goodall?
UN-ambassadeur en primatologe Jane Goodall gaf op 7 december al het startschot van de zotte Festivalweek. Voor een bomvolle aula (1000 m/v/x) gaf ze het bijzonder jonge publiek een shot onder hun kont en 5 redenen waarom we hoopvol mogen zijn over de toekomst van onze planeet. "Each and every one of us can make a difference. Every single day."