70 jaar verdeeldheid
Verdeeldheid in Palestina en Israël
2017 markeert 50 jaar bezetting van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook en de 70ste verjaardag van het Verdeelplan voor historisch Palestina. Op 29 november 1947 beslisten de Verenigde Naties om Palestina te verdelen in een Joodse en een Arabische staat, met Jeruzalem als internationaal gebied.
Zoals deze Q&A beschrijft, versterkte het plan de spanningen tussen Joodse en Arabische burgers en ontstond een feitelijke burgeroorlog. Zeventig jaar later lijkt een oplossing verder weg dan ooit en blijven de Palestijnen wachten op hun staat.
Wachten op Godot?
Ondertussen toont Israël steeds minder interesse voor een duurzaam vredesproces. Zoals de vredesorganisatie Peace Now aantoont, stuurt de regering Netanyahu aan op de annexatie van de C-zone om een Palestijnse staat te verhinderen. De EU maakte in een rapport bekend dat de Israëlische regering in de eerste helft van 2017 8000 wooneenheden bouwde.
De koerswijziging van Amerikaans president Trump die Jeruzalem op 6 december als hoofdstad van Israël erkende, schokte de wereld en gaf Israël het signaal dat het internationaal recht geen belang heeft. De EU kantte zich hiertegen en stelde bij monde van Hoge Vertegenwoordiger Mogherini dat ze geen 'wachten-op-Godot-houding' zal aannemen en actief blijft ijveren voor de tweestatenoplossing.
Dit was de boodschap die premier Netanyahu ook kreeg tijdens een informele top met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Zoals de denktank ECFR aangeeft, is de invloed van de EU echter erg beperkt.
Hoop op Palestijnse verzoening?
Na tien jaar bittere rivaliteit begroeven Fatah en Hamas de strijdbijl met een verzoeningsakkoord op 12 oktober. De bekendmaking van het akkoord bracht honderden Palestijnen in Gaza op de been. Ze hoopten op onmiddellijke veranderingen, maar die blijven uit. Het water tussen beide partijen is immers nog erg diep en zoals analist Nathan Stock aangeeft, zijn de uitdagingen gigantisch. De Israëlische regering verklaarde ook dat haar positie ongewijzigd blijft, net als die van Europa en de Verenigde Staten.
Sinds de verklaring van president Trump over Jeruzalem hernamen Palestijnse gewapende groepen ook hun raketaanvallen op Israël. Dit doet de vrees voor verdere Israëlische collectieve strafmaatregelen tegen burgers, en zelfs een nieuw militair conflict in Gaza, opflakkeren.
Nieuws uit de organisaties
Eind februari verlaat Brigitte Herremans haar functie als beleidsmedewerker Midden-Oosten. Vanaf januari neemt Julie Goditiabois, die een master in arabistiek en islamkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven behaalde en ook in Israël studeerde, de fakkel over.
Van 3 tot 12 april vindt de volgende inleefreis naar Israël en de Palestijnse gebieden plaats. We nodigen je uit de belevenissen van de reizigers te volgen via de blog.