Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

img 8042

Hitte, duinen en zandstormen: dat zijn niet de beste omstandigheden om graangewassen in te kweken. De inwoners van de Sahrawi-vluchtelingenkampen in Algerije kunnen zo'n gewassen nochtans goed gebruiken om hun vee mee te voeren. Met een nieuwe techniek met hulp van Oxfam en het Wereldvoedselprogramma lukt dat nu.

In de Algerijnse woestijn vind je totaal geen natuurlijk veevoer terug. Veevoer kweken is zo goed als onmogelijk in de woestijn, en vee houden wordt daardoor een bijna onmogelijke opdracht voor de inwoners van de Sahrawi-vluchtelingenkampen (die nochtans traditioneel sterke veehouders zijn, in het bijzonder van kamelen).

Gewassen kweken zonder grond
De oplossing: hydrocultuur. Die methode laat toe om planten te kweken zonder grond. De wortels van de planten zijn ondergedompeld in een mix van water en voedingsstoffen.

img 8031

Zo kunnen de Sahrawi-vluchtelingen in de Algerijnse woestijn vers veevoer op basis van gerstekiemen kweken. Dat doen ze in hydrocultuur-containers die van energie voorzien worden door zonnepanelen. Ze verbruiken ook zo weinig mogelijk water, minstens 10% minder water dan bij teelt in de grond, en geen meststoffen.

De oogst? 60 kilo veevoer per dag, per container.

Waarom is veevoer zo noodzakelijk voor de Sahrawi?
Algerije is al sinds 1975 de toevluchtsplaats voor duizenden
vluchtelingen uit de Westelijke Sahara. Het is de langstdurende vluchtelingencrisis ter wereld, en ook de meest onbekende.

De Sahrawi-vluchtelingen wonen verdeeld over 5 vluchtelingenkampen in de buurt van Tindouf, in het hart van de Algerijnse woestijn. Die omgeving maakt dat ze weinig of geen mogelijkheid hebben om aan handel of landbouw te doen. De Sahrawi hebben al meer dan 40 jaar humanitaire hulp nodig om te kunnen overleven. Het eten dat op tafel verschijnt, komt uit een voedselpakket met droge voeding van het Wereldvoedselprogramma. Concreet: rijst, bloem, granen, soja. 25% van de Sahrawi-vluchtelingen lijdt aan chronische ondervoeding.

Daarom zijn de hydrocultuur-units zo belangrijk: elke unit levert genoeg veevoer op voor 20 dieren. Ongeveer 7 gezinnen kunnen daardoor een dier of dieren houden. Hoe meer veevoer er beschikbaar is, hoe gezonder de dieren. En hoe meer melk en vlees ze opleveren. Dat betekent: diverser eten op de borden, niet 1 keer maar op lange termijn.

Ter plaatse getest en verbeterd
In 2016 zijn Oxfam en het Wereldvoedselprogramma (World Food Programme) begonnen met tests met hydrocultuur in de vluchtelingenkampen van de Sahrawi. Bij dit project worden high-tech containers gebruikt. Er werden tests gedaan met verschillende types zaden, met de kwaliteit van het water, de opslagruimte...

Na de testfase werd geëvalueerd hoe de hydrocultuur-technologie aangepast kon worden aan de behoeften van de bewoners, in samenwerking met een Sahrawi-ingenieur en andere mensen in de Sahrawi-vluchtelingenkampen.

img 7892

De Sahrawi-vluchtelingen hebben daarop zelf een nieuwe "hydrocultuur-unit" ontworpen om het veevoer in te telen (zie foto onderaan deze pagina). Zo'n unit kan ter plaatse geproduceerd worden, met lokaal materiaal, en voor amper 10% van de prijs van de high-tech containers die in de testfase gebruikt werden.

De nieuwe hydrocultuur-units worden bijvoorbeeld gemaakt van oude voedselcontainers die overal in de vluchtelingenkampen rondslingeren, stille getuigen van 4 decennia humanitaire hulp.

De Sahrawi-vluchtelingen beheren in kleine groepen zelf hun hydrocultuur-units. Daarvoor krijgen ze een technische en commerciële vorming.

Dit project kreeg een prijs voor innovatie
Het project met de hydrocultuur-units is geen klassiek humanitair project. De Sahrawi-vluchtelingen kunnen met dit project zelf voorzien in hun eigen levensmiddelen. Op die manier worden ze wat minder afhankelijk van internationale voedselhulp. "Het zijn de Sahrawi-vluchtelingen zelf die de mogelijkheid hebben om hun toekomst in handen te nemen", bevestigt landbouwkundige Taleb.

Die aanpak is vernieuwend, en het project kreeg daarom in München de Prijs van de Jury op de Innovation Pitch Week van het Wereldvoedselprogramma.

img 8226

.

Voor Soazic Dupuy van het Wereldvoedselprogramma (foto hierboven, met zonnebril) is dit nog maar het begin:

"Nu we het proefproject goed en wel geïnstalleerd hebben, willen we de beste manier testen om meer mensen erbij te betrekken."


In mei van dit jaar is de tweede fase van het project begonnen, waarmee het projectmodel ook verspreid wordt in de andere vluchtelingenkampen.

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij financiering van het Wereldvoedselprogramma (WFP).


Bron: https://www.oxfamsol.be/nl/hoe-doe-je-gras-groeien-de-algerijnse-woestijn?utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter_Oxfam_2017-12_CAMP_NL&utm_source=YMLP&utm_term=Staaltje+innovatie+in+Algerije