Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Uitzendarbeid bij de Vlaamse overheid
Vlaamse regering negeert overleg en drijft haar zin door

 

De Vlaamse Regering stemde eind januari vorig jaar in met de conceptnota en de daarin opgenomen krijtlijnen om uitzendarbeid toe te laten bij de Vlaamse overheidsdiensten en lokale besturen. De ACOD is daar hoegenaamd niet voor te vinden.

 

Na zeer moeizame 'overlegmomenten' met de vakbonden maanden geleden, moest de Vlaamse regering van de Raad van State een onderhandeling met de vakbonden over uitzendarbeid organiseren in het Sectorcomite XVIII. Van echte onderhandeling was er echter nooit sprake. De Vlaamse regering legde essentiële voorstellen en aanpassingen van de vakbonden naast zich neer. Daardoor willen de Vlaamse overheidsdiensten nu zelfs een nog soepeler regeling invoeren dan in vergelijking met de privésector. Ze willen ook cao 108 rond regels en verplicht overleg en goedkeuring voor uitzendarbeid van de privésector zelfs niet toepassen. De Vlaamse regering legde ook het SERV-advies naast zich neer (waarin vakbonden en werkgevers adviseerden om minimaal cao 108 toe te passen). De drie vakbonden tekenden dan ook een protocol van niet-akkoord.

 

Na advies van de Raad van State heeft de Vlaamse regering verleden vrijdag 23 februari 2018 haar definitieve goedkeuring gegeven aan het ontwerpdecreet over de uitzendarbeid in de Vlaamse overheidsdiensten en de lokale besturen. Volgende elementen worden decretaal verankerd: de vormen van uitzendarbeid, de tijdsduur, het beslissingskader binnen de Vlaamse overheidsdiensten en in de lokale besturen, en de controle op de naleving van de bepalingen uit het decreet. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement ter bespreking en stemming.

 

ACOD-overheidsdiensten blijft zich verzetten tegen de invoering van uitzendarbeid bij de Vlaamse overheidsdiensten:
- Uitzendarbeid is veel duurder en uitzendkrachten hebben geen volwaardig statuut en zijn onzeker over hun job (precaire arbeid).
- Uitzendpersoneel is geen overheidspersoneel en staat dus ook buiten de belangenverdediging binnen de overheidsdiensten.
- Contractuelen van bepaalde duur zullen onder druk komen te staan.
- Overheidsmiddelen verdwijnen naar de uitzendbureaus die duurder zijn dan personeel in eigen beheer met contracten bepaalde duur.
- In de openbare dienst is de norm de statutaire tewerkstelling en aanwerving bij arbeidsovereenkomst de uitzondering.
- De stijgende flexibiliteit is in tegenspraak met de noodzakelijke onafhankelijkheid en het personeelsverloop doet afbreuk aan de kwaliteit van de verleende diensten.
- Het invoeren van interim in de overheidssector brengt de rechtszekerheid van burgers in gevaar.
- De bescherming van de afnemers van diensten komt hierdoor in het gedrang daar de vertrouwelijkheid van verleende informatie niet meer gegarandeerd is.

 

ACOD Overheidsdiensten zal op gepaste wijze reageren tegen de invoering van uitzendarbeid bij de Vlaamse overheid.