Maandag 12 maart 2018 — Na tien jaar sensibilisering over klimaatverandering voegt Earth Hour dit jaar een ander prangend probleem dat onze planeet bedreigt toe aan het debat, namelijk de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit.
Brussel, 7 maart 2018 – Na tien jaar sensibilisering over klimaatverandering voegt Earth Hour dit jaar een ander prangend probleem dat onze planeet bedreigt toe aan het debat, namelijk de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit. Een probleem dat verergerd wordt door de klimaatopwarming maar dat tegelijk ook datzelfde klimaat doet opwarmen. Het goede nieuws: help de biodiversiteit, en het klimaat wint er ook bij. Daarom vraagt WWF dit jaar iedereen om de regering op te roepen biodiversiteit op te nemen in de nationale klimaatplannen. Earth Hour vindt plaats op zaterdag 24 maart van 20u30 tot 21u30 in heel de wereld.
Klimaatverandering leidt tot verlies van biodiversiteit (o.m. uitdroging en verlies van natuurlandschappen, koraalverbleking en verlies van vispopulaties) en verlies van biodiversiteit verergert de impact van klimaatverandering (zo is ontbossing en conversie van natuurgebieden goed voor bijna een vijfde van de wereldwijde CO2-uitstoot). We kunnen ons niet beschermen tegen het een zonder het ander te stoppen.
In 2020 zullen we op 50 jaar tijd 67% van onze populaties van gewervelde dieren verloren hebben. Nochtans is deze biodiversiteit nodig om gezonde oceanen, bossen en rivieren te hebben. Haal de soorten weg, en deze ecosystemen zullen ophouden ons te voorzien van zuivere lucht, zoet water, voedsel en klimaatdiensten (zoals opslaan van CO2 en regulering van het weer). We moeten ons dringend bewust worden van de enorme schade die we ons mondiale ecosysteem aan het toebrengen zijn en wat dit verlies aan biodiversiteit voor ons betekent. De strijd tegen verlies van de biodiversiteit was nog nooit zo dringend.
Rivieren, gletsjers, bergen en bossen
Het verlies van biodiversiteit voelen we ook dichter bij huis: waar de meesten van ons leven, nl. in verstedelijkt gebied, en op een veel grotere schaal dan we voor mogelijk achtten. Op dit moment is de eerste grote wereldstad, namelijk het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, zich aan het voorbereiden op het moment dat ze zonder water zal vallen (wellicht 23 mei). Ook Vlaanderen is overigens een waterschaars gebied, wat maakt dat het nu al erg afhankelijk is van Wallonië voor zijn drinkwater. Als we op dezelfde manier verder gaan om onze rivieren, gletsjers, bergen en bossen zo slecht te beheren dan dreigt bijna de helft van de wereldbevolking tegen 2030 in een situatie van waterschaarste terecht te komen.
Ook onze voedselvoorziening steunt op biodiversiteit. Vandaag zijn 90% van de mondiale visbestanden overbevist en worden ze vergiftigd door plastics en chemicaliën. Koraalriffen, de broedkamers van de zeeën, sterven af. Daarnaast is 30% van wat we eten afhankelijk van bestuiving door insecten, maar ook deze soorten gaan in aantal achteruit. Ook Geliefde gewassen zoals cacao en koffie worden bedreigd door klimaatverandering.
De trend keren
De mens heeft geen toekomst op een uitgeputte planeet. We moeten de trend keren en het verlies van biodiversiteit stoppen. In een studie die WWF uitbracht tijdens de klimaattop in Bonn bleek nog dat erg weinig landen rekening houden met biodiversiteit in hun klimaatplannen. Toch is behoud en herstel van natuurgebieden met al hun biodiversiteit een van de meest efficiënte wapens tegen de klimaatverandering, zowel voor mitigatie (opnemen van CO2 uit de atmosfeer) als adaptatie (o.m. zuiveren en bufferen van zoet water).
Daarom vraagt WWF ter gelegenheid van Earth Hour aan onze bevoegde ministers om biodiversiteit op te nemen in hun klimaatplannen, en roept het grote publiek op om een cartoon te delen binnen hun sociale netwerken, waarbij ze de milieuministers van dit land taggen: @McMarghem, @JokeSchauvliege, @celinefremault, @CarloDiAntonio.
Daarnaast roept WWF iedereen op om voor Earth Hour 2018, op 24 maart van 20u30 tot 21u30:
- onze blauwe en groene planeet te vieren: Kom samen met vrienden en familie: vraag een gratis Earth Hour feestkit aan, waarmee je een low-impact feest kan vieren, met o.m. tips om weinig energie te verbruiken, een spel om samen te spelen, recepten voor gerechten met een lage ecologische impact. Mensen kunnen zo'n kit gratis aanvragen door hun adres te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
- de volgende generaties bewust te maken van het belang van de biodiversiteit. Bindt de strijd aan tegen klimaatverandering én de achteruitgang van de biodiversiteit en maak van uw kinderen, neefjes en nichtjes, petekinderen of de kinderen van uw vrienden een WWF-ranger.
Meer informatie
Koen Stuyck | Press Coördinator & woordvoerder | WWF Belgium | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 02 340 09 67 – 0499 70 86 41
Noot aan de redactie
- U kan onze persberichten en rapporten terugvinden op http://www.wwf.be/pers
- Over Earth Hour: de grootste mobilisatie voor de planeet en het klimaat ter wereld. Sinds zijn start in 2007 in de Australische stad Sydney, groeide de actie enorm in omvang – meer dan 170 landen en 7 000 steden doen mee en meer dan 10 400 bekende gebouwen en monumenten doven hun lichten voor Earth Hour. De reden van dit succes is de toenemende bezorgdheid van burgers overal ter wereld voor de klimaatverandering, en de dringende noodzaak om aan oplossingen te werken. Deze symbolische actie is een platform geworden waarop duizenden acties een vruchtbare bodem vinden, gaande van petities, bosplantacties, de creatie van nieuwe beschermde zone tot, het organiseren van conferenties. WWF wil dat de inspiratie van dit symbolische uur uitmondt in een algemene mobilisatie om het grootste gevaar dat de mensheid bedreigt af te wenden.
- WWF is een van de grootste en meest ervaren onafhankelijke natuurbehoudsorganisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen en met meer dan 5 miljoen sympathisanten wereldwijd. Het doel van WWF is de generaties na ons een leefbare planeet na te laten. WWF zet zich in voor het behoud van soorten en hun leefomgeving: bossen, waterrijke gebieden en oceanen. Verder werkt WWF mee aan oplossingen voor de vervuiling en verspilling van natuurlijke hulpbronnen en de klimaatverandering.
- Steun het werk van WWF en surf naar www.wwf.be.