Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

" De beperkte middelen dwingen ons tot keuzes. De overheid zal ernaar streven om een samenhangend beleid te voeren " (Charles Michel). ECHT, IS DAT ZO ? De NMBS is nochtans verplicht om in totaal 3 miljard Euro te besparen tussen 2015 en 2019.

Het budget van de NMBS is niet meer voldoende om correct te functioneren: er is een schreeuwend personeelstekort, er is een vermindering van de controle en het onderhoud van infrastructuur en materiaal, de arbeidsvoorwaarden voor het personeel gaan achteruit, enzovoort.


Besparingen op het noodzakelijk budget van de NMBS staan haaks op de economische, ecologische en gezondheidsschade die de verzadiging van het wegennetwerk in ons land teweeg brengt. Investeringen in het spoor zijn een noodzakelijk antwoord op de crisissen die gepaard gaan met de consumptie van fossiele brandstoffen.


Openbare diensten komen geregeld onder de hakbijl terecht en door "gebrek aan middelen" komt geen enkele relance van de grond: justitie, sociale zekerheid, de NMBS, de strijd tegen armoede, de begroting voor nieuwe energiebronnen en bestrijding van de klimaatopwarming, of internationale solidariteit en ontwikkelingssamenwerking. Voor al deze budgetten is er geen geld meer volgens de regering.


Daarentegen:

 

  • - engageert onze regering zich in september 2014, in kader van een NAVO-top, om het defensiebudget te verhogen van 0,9% naar 2%.

- kondigt onze regering een jaar later aan dat de defensiebegroting in 2030 1,34% van het BBP zal bedragen, ten bedrage van 6,5 miljard euro. Meer dan het dubbele van nu.
-  kondigt onze regering een defensie-investeringsplan aan van 9,2 miljard euro.
-  tekende ons land in 2016 een contract voor de aankoop van 2 fregatten en 6 mijnenvegers. Kostprijs: 2 miljard euro. In datzelfde jaar bespaart de regering 1,4 miljard euro op sociale zekerheid
- plant de regering een aankoopcontract te ondertekenen in de zomer van 2018 voor 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen, ter waarde van 3,6 miljard euro. Als we daar de kosten voor onderhoud en opleiding bij rekenen, komt de totale kost op minimum 15 miljard euro.


Terwijl de bevolking dringende noden heeft, snakt naar een basis-dienstverlening, een gezonde werking van onze democratie, naar sociale gerechtigheid, naar een ambitieus plan tegen de klimaatontregeling, heeft de regering duidelijk een andere prioriteit: defensie en militarisering.


Stuur een duidelijke boodschap aan onze regering dat haar politieke keuzes niet stroken met onze prioriteiten. De bevolking en de planeet hebben andere en dringende noden.


Platform Geen gevechtsvliegtuigen
http://geengevechtsvliegtuigen.be/