Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Samsonworst & co: zeker niet om dagelijks te eten
Voedingsanalyse van 6 voorverpakte vleesproducten met kinderidolen

 

Greenpeace liet 6 bekende vleeswaren met populaire figuurtjes grondig analyseren. Charcuterie met kinderidolen blijkt even ongezond als andere charcuterie in de supermarkt. Best niet meer dan één keer per week eten, luidt dan ook het advies van kinderdiëtisten. Eén bedrijf achter zulke 'branding' gooit alvast het roer om.

 

Het gaat om de producten Samson hespenworst, K3 kipfilet, Maya gevogelteworst, Plop gevogelteworst, De Smurfen superieure ham en De Smurfen knackworstjes. Ze werden in een onafhankelijk labo getest, en vervolgens door twee kinderdiëtisten (anoniem) geanalyseerd.

 

>> Lees hier het volledige rapport <<

 

Opvallend: in reactie op dit rapport liet IMPS, het bedrijf dat de exploitatierechten op De Smurfen bezit, weten dat het niet langer samenwerkt met vleeswarenproducent Aubel-Detry. Ook zouden deze smurfenproducten niet langer in de winkels liggen, aldus IMPS. (1)

 

"Bewerkt vlees staat buiten de voedingsdriehoek, in de rode restgroep met vette en gesuikerde producten. Het kan bij overconsumptie de gezondheid schaden", stelt Sebastien Snoeck, expert vlees en veeteelt bij Greenpeace België. "Dat geldt nog meer voor kinderen, die een ander metabolisme hebben. Hun aanbevolen dagelijkse dosis zout bijvoorbeeld ligt aanzienlijk lager dan bij volwassenen."

 

"Kinderen mogen charcuterie eten, op voorwaarde dat de rest van hun dieet evenwichtig en gevarieerd is", verklaren Gisèle Gual en Melissa Moretti, de diëtisten die meewerkten aan de studie. "Maar best niet meer dan één keer per week, dus zeker niet dagelijks."

 

Is het anno 2018 wenselijk om bewerkt vlees met kinderidolen aan te prijzen? Greenpeace vraagt de bedrijven achter deze marketing om hun figuurtjes te gebruiken voor de promotie van gezond plantaardig broodbeleg, in plaats van ongezonde vleeswaren. We juichen de beslissing van IMPS toe, al is het jammer dat het bedrijf niet overstapt op een vegetarisch alternatief.


Greenpeace voert campagne voor minder vlees. Ons dieet heeft niet alleen gevolgen voor onze gezondheid, maar ook voor het klimaat, het water en de bossen. Recente schandalen rond dierenwelzijn en voedselveiligheid in de industriële vleesproductie maken duidelijk dat het hoog tijd is voor verandering. (2)

 

Contact:
Sébastien Snoeck, expert Vlees en Veeteelt bij Greenpeace België, +32 485 35 28 14
Ilse Nollet, communicatie Greenpeace België, +32 496 26 31 91

 

Voetnoten:
1. Zie het addendum van het rapport, p. 16
2. Lees ook onze mediabriefing 'De productie en consumptie van vlees in België'