Persbericht van Greenpeace. Milieuactivisten verrasten de Franse president Macron vanochtend in Aken met een spandoek "Build a nuclear free Europe! Stop Tihange, Cattenom...", "Bouw een Europa zonder kernenergie! Sluit Tihange, Cattenom...". Macron ontving in Aken de Internationale Karelsprijs, die jaarlijks op Hemelvaartsdag wordt uitgereikt aan personen die zich inzetten voor de Europese eenwording. De activisten vinden dat Macron de prijs niet verdient, omdat zijn nucleair beleid net in scherp contrast staat met het Europese gedachtegoed. Het heeft immers nefaste gevolgen voor andere Europese landen, onder meer voor België.
De nucleaire obsessie van Macron staat haaks op een goede Europese samenwerking
De Stichting Internationale Karelsprijs bekroont de Franse president voor "zijn visie op een nieuw Europa (...) en op een reorganisatie van de samenwerking tussen volkeren en naties". In een gemeenschappelijke verklaring stellen Greenpeace en Stop Tihange:
"De toekomst van Europa is hernieuwbaar en niet nucleair. President Macron zou deze prestigieuze prijs enkel verdienen als hij concrete maatregelen zou nemen voor de sluiting van de gevaarlijke Europese kerncentrales waarin de Franse staat financiële belangen heeft. Het gaat onder meer om de kerncentrale van Tihange in België, op 65 km van Aken, en de centrale van Cattenom in Frankrijk, bij de grens met Luxemburg en Duitsland."
"De nucleaire obsessie van president Macron heeft gevolgen die ver buiten de Franse grenzen reiken. In de eerste plaats belemmert de grote hoeveelheid inflexibele kernenergie op het Europese elektriciteitsnet de energietransitie in heel Europa. Dat is absurd, want hernieuwbare energie is goedkoper en veiliger dan kernenergie. Bovendien veroorzaken de verouderde kerncentrales veiligheidsrisico's voor buurlanden, die er net voor een kernuitstap hebben gekozen. Dit alles staat haaks op een goede Europese samenwerking."
De Franse staat heeft financiële belangen in Belgische kerncentrales
De Franse staat bezit 85% van EDF, de exploitant van de 58 kernreactoren in Frankrijk. Sommige kerncentrales bevinden zich op slechts enkele kilometers van de buurlanden. Dat is het geval voor de centrales van Gravelines (nabij België) en Chooz (nabij België en Luxemburg), Cattenom (nabij Luxemburg en Duitsland), Fessenheim (nabij Duitsland en Zwitserland) en Le Bugey (nabij Zwitserland). Deze buurlanden maken zich ernstige zorgen, vooral sinds Greenpeace Frankrijk heeft aangetoond dat de opslagbassins voor gebruikte splijtstof van de kerncentrales nauwelijks beschermd zijn tegen aanvallen van buitenaf. Daarbovenop zijn er de voorbije drie jaar ernstige afwijkingen vastgesteld in de installaties van de kernreactoren.
In België heeft de Franse staat financiële belangen in de kerncentrale van Tihange, die een gevaar vormt voor de ruime regio van Luik en Aken. EDF bezit immers 50% van reactor nummer 1 van Tihange. Engie Electrabel, dat voor 24% eigendom is van de Franse staat, is voor 90% eigenaar van de reactoren nummer 2 en nummer 3. Greenpeace en Stop Tihange eisen in het bijzonder de onmiddellijke sluiting van Tihange 2 omwille van de duizenden scheurtjes die zijn vastgesteld in het reactorvat.