hands off assange banner 130x80 justice4assangeWEB

Inhuldiging Leuven

de lOxygene pour Cuba

Visual facebook

46E324B018E144D8B7E7637B856696D8

MYM insta

90519931 10221440679026334 122351656779120640 o

ea908743 d60e 421f 9715 698442c97e33

Delen van artikels

Met vier personen kunnen de meeste kaartspelletjes gespeeld worden maar welke meerwaarde vier mobiele operatoren zal meebrengen op de Belgische telecommarkt is hoogst onduidelijk. Als we al van een beleid van minister De Croo mogen spreken, is deze beslissing ontegensprekelijk contraproductief voor de tewerkstelling in België. Het leidt bovendien tot slechtere arbeidsomstandigheden en een slechtere dienstverlening.

Als minister van Telecom heeft Alexander De Croo er een strijdpunt van gemaakt om de mobiele telecommarkt te openen voor een vierde speler. Het woord 'speler' is hierbij ook goed gekozen. Recent zagen we in Italië hoe Iliad dit deed met 'Free mobile': lage prijzen, lage service en vooral outsourcing van operationele activiteiten naar het buitenland.

De huidige drie mobiele telecomoperatoren (Orange, Telenet en Proximus) bevinden zich duidelijk al in een verzadigde Belgische markt. De onderlinge concurrentie zorgt hier voor kostenbesparingen en outsourcing, met een voortdurende druk op arbeidsomstandigheden en zelfs dienstverlening aan de klant. Bovendien moet er in deze snel evoluerende digitale wereld enorm geïnvesteerd te worden in nieuwe performante netwerken en technologieën, waardoor de druk op de financiële resultaten zwaar blijft aanhouden.

De impact van een vierde mobiele operator zal zich niet enkel laten voelen in de beurswaarde van de verschillende bedrijven maar zal ook doorgerekend worden in een verdergaand kostenbesparingsmodel. Agoria heeft berekend dat er tot 6000 jobs verloren kunnen gaan in België.

Precaire jobs, zoals callcentermedewerkers, staan op de eerste rij om geoutsourcet te worden naar goedkopere landen. Het toekomstperspectief voor deze medewerkers is een werkloosheid waarbij de daarbij horende werkloosheidsvergoeding dan ook nog eens afgebouwd wordt. De armoede wenkt !

Of minister De Croo geïnspireerd werd door dhr. Xavier Niel bij de opening van de school '19' (https://www.s19.be/nl/de-school-19/) of enkel een ideologische strijd aan het voeren is, is hoogst onduidelijk. In ieder geval begrijpen we als ABVV wel dat er een spelletje gespeeld wordt met de tewerkstelling van duizenden mensen in de bedrijven waar we momenteel actief zijn.

Indien het scenario bewaarheid wordt, zal er na 2019 en dus na de Vlaamse en federale verkiezingen wel een spelletje 'zwarte pieten' gespeeld worden wiens fout het is dat er tewerkstelling verdwijnt, dat de arbeidsomstandigheden in de telecomsector verslechteren en dat er mogelijk syndicale acties volgen. Laat het alvast duidelijk zijn dat er maar één 'zwarte piet' is in dit spel en dat is en blijft de verantwoordelijke minister van vandaag: dhr. Alexander De Croo !

BBTK en ACOD zullen zich verder beraden over mogelijke acties tenzij dhr. De Croo alsnog wenst te overleggen over deze materie - wat tot op heden niet gebeurd is!