Gisteren (18/9) ontvingen de Belgische Ryanair-werknemers het antwoord van de directie op de vraag om tot een akkoord te komen over de arbeidsvoorwaarden. De vakbond vindt het jammer dat de media dit antwoord eerder mochten ontvangen dan het Ryanair-personeel zelf.
De werknemers en hun vakbonden eisen in essentie drie dingen: de toepassing van het Belgische arbeidsrecht, de toepassing van de lokale veiligheids- en sociaalrechtelijke standaarden en het recht op sociale zekerheid in België.
Na een korte consultatie bij onze militanten kunnen we alleen maar besluiten dat het voorstel niet voldoet op verschillende vlakken.
Om te beginnen wil Ryanair de cao alleen toepassen op een kleine minderheid van het Belgisch personeel. "Wij hebben altijd een akkoord voor àlle werknemers geëist, ook voor de meerderheid die via een constructie als onderaannemer werkt voor Ryanair. Voor deze groep is er geen enkele verbetering", zeggen vakbondssecretarissen Hans Elsen en Paul Buekenhout van de LBC-NVK.
Carte blanche is uitgesloten
Bovendien houdt de vakbond vast aan de eis om het Belgische arbeidsrecht toe te passen. Het Europees Hof volgt ons in deze vraag. Ryanair wil hier wel in meestappen, maar alleen onder zeer strenge voorwaarden. De lagekostenmaatschappij wil namelijk dat elke werknemer persoonlijk zijn akkoord geeft, anders gaat de deal niet door. Verder moeten de vakbonden het bedrijfsmodel van Ryanair erkennen en het verzet opgeven tegen de manier waarop Ryanair zijn 'flexibiliteit' organiseert. "Wij gaan uiteraard geen carte blanche geven aan een bedrijf dat bekend staat om zijn 'creatieve' invulling van werknemersrechten", aldus Elsen en Buekenhout.
Ook Europees Commissaris voor Werk Marianne Thyssen wil dat Ryanair onmiddellijk het lokale arbeidsrecht toepast en niet wacht tot 2020, zoals de Ryanair-directie eerder had aangekondigd in de brief aan de vakbonden.
"Door de syndicale druk van de voorbije maanden merken we dat er een mentaliteitswijziging aan de gang is bij Ryanair. We stellen vast dat er nu wel een opening is om te praten over zaken die tot enkele weken geleden onbespreekbaar waren. Er is dus vooruitgang in het dossier. We zijn dan ook bereid de onderhandelingen voort te zetten."
Momenteel zijn de bonden druk bezig om hun leden te consulteren. "Voorlopig is de teneur dat het huidige voorstel niet volstaat om de Europese stakingsaanzegging in te trekken", stellen Elsen en Buekenhout.