'WE ROEPEN DE MILIEUNOODTOESTAND UIT!'
Onlangs werd een burgerpetitie opgestart die als doel heeft 100.000 handtekeningen te verzamelen om te eisen dat de regeringen van de Belgische entiteiten onmiddellijk de milieunoodtoestand afkondigen en dat de burgers zich samen mobiliseren voor de maatschappelijke transitie
Tot op heden hebben al meer dan 10.000 Belgische burgers de petitie "We roepen de milieunoodtoestand uit!", die op 6 september 2018 op het internet werd gelanceerd, ondertekend. Deze petitie richt zich tot alle burgers en kandidaten voor de verkiezingen van 2018 en 2019 maar ook tot de bestaande regeringen. De petitie sluit aan op een 'carte blanche' die op diezelfde dag in de krant L'Echo werd gepubliceerd en die werd ondertekend door meer dan 60 burgers, wetenschappers, kunstenaars en actoren van de Transitie-initiatieven. Het doel van diegenen die aan de basis liggen van deze petitie is 100.000 handtekeningen te halen om zo druk uit te oefenen op de regionale, federale en Europese verkiezingen van 2019 en de daaropvolgende acties van de regeringspartijen te beïnvloeden.
We hebben nog 2 jaar de tijd om de CO2-uitstoot te doen plafonneren
De zomer van 2018 heeft aangetoond dat de klimaatopwarming voortaan voor onze ogen plaatsvindt. De internationale wetenschappelijke gemeenschap trekt al veel te lang de alarmbel: we verstoren het klimaat, vernietigen de biosfeer en putten de hulpbronnen uit. Op termijn komen de overlevingskansen van de mensheid in het gedrang en staat ons een algemene instorting te wachten.[1]
Volgens de wetenschappers hebben we tot 2020 de tijd om de curve van de broeikasgasemissies te doen plafonneren en vervolgens te doen afnemen.[2] Daarna zullen de tegen 2030 geplande inspanningen bijna verdubbeld moeten worden en zal in 2050 een netto-nulemissie bereikt moeten worden. Ook de andere milieu-uitdagingen zijn niet min.
Gelet op de enorme omvang van de situatie zijn noch de regeringen noch de burgers van België momenteel voldoende gemobiliseerd om de uitdagingen aan te gaan. Inertie overheerst. De noodzakelijke maatschappelijke transitie vindt niet plaats. De luttele veranderingen die er zijn, zijn voornamelijk te danken aan de moed en de vastberadenheid van het maatschappelijk middenveld (verenigingen, kleine ondernemers, ...) dat betrokken is bij de 'transitie'. Maar die veranderingen zijn te traag, te zwak om de algemene koers van België te veranderen.
Met het oog op de verkiezingen van 2018 en 2019 doen wij dan ook als burgers een beroep op onze medeburgers en kandidaten voor de verkiezingen om zich concreet voor de maatschappelijke transitie te mobiliseren en te engageren en onze oproep te ondertekenen!
1) Aangezien een stabiel klimaat en een bloeiende natuur basisvoorwaarden zijn voor het bestaan zelf van de Belgische gemeenschap en het beleid dat ze voert, vragen we plechtig aan de eerste minister, de ministers-presidenten en hun regeringen om de "milieunoodtoestand" en de "algemene mobilisatie van de burgers" uit te roepen, om zo de overgang naar een werkelijk duurzame samenleving concreet te organiseren.
(#EnvironmentalEmergency).
2) Aangezien geen grootschalige verandering mogelijk is zonder de druk van de burgers, doen we een beroep op alle burgerbewegingen en verenigingen om zich achter het vaandel van de milieunoodtoestand te scharen (#EnvironmentalEmergency). We roepen alle burgers ook op om vanaf nu aan te sluiten bij de beweging "Rise for the climate", die op zaterdag 6/10 en 3/11 om 12.00 uur samenkomt op het Luxemburgplein in Brussel en om op zondag 2/12/2018 deel te nemen aan de nationale actiedag georganiseerd door Climate Express en de Klimaatcoalitie onder de naam "Claim the climate". [3]
3) We roepen alle burgers ook op om bij de komende verkiezingen gebruik te maken van hun stemrecht om passieve verkozenen uit hun ambt te ontheffen en te stemmen voor kandidaten die voor een echte maatschappelijke transitie willen gaan.
4) Omdat geen democratie mogelijk is zonder de '4e macht', omdat het stemrecht alleen effectief is wanneer de burgers goed ingelicht zijn, roepen we alle journalisten op om de kwestie van de milieunoodtoestand in hun werk, reportages, persartikels, debatten en interviews een centrale plaats te geven. Wat willen de kandidaten en toekomstige beleidsmakers doen om op de ernst van de milieusituatie en op de bedreiging voor de bevolking te reageren? Hoe gaan ze hun middelen en macht inzetten om de maatschappelijke transitie en de initiatieven van het maatschappelijk middenveld overal uit te breiden? Zullen ze zich gedragen als helden van onze tijd, het leven op onze planeet behoeden en zo een legitimiteit terugwinnen die ze door hun inertie maar al te vaak verloren hebben?
5) Tot slot roepen we iedereen op om naast het stemmen ook volledig van levenswijze te veranderen. Dat veronderstelt bijgevolg duizenden zelfgeorganiseerde initiatieven in het hele land. Met andere woorden, moed, durf en wederzijdse hulp.
Contactpersonen: Paul BLUME en Cédric CHEVALIER - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0472/555.160
De petitie: https://chn.ge/2PENqV6
De 'carte blanche' (in het Frans): https://www.lecho.be/opinions/carte-blanche/declarons-l-etat-d-urgence-environnemental/10046843.html
De website (in opbouw): http://www.urgence-environnement.be/
Wetenschappelijke referenties:
[1] https://academic.oup.com/bioscience/article/67/12/1026/4605229
[2] https://www.nature.com/news/three-years-to-safeguard-our-climate-1.22201
[3] https://www.facebook.com/events/2022045681379575/