Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Persbericht Greenpeace - De onbetrouwbaarheid van onze kerncentrales bewijst opnieuw dat we versneld op 100% hernieuwbare energie moeten overstappen. Wie écht groene stroom wil, om zo mee de schouders te zetten onder de energietransitie, kan vandaag terecht bij 8 leveranciers. Dat blijkt uit een nieuw klassement van Greenpeace. Tegelijk verhullen 12 'grijze' leveranciers, waaronder Electrabel en Luminus, de herkomst van hun elektriciteit voor de consument.

 

Voor dit nieuwe klassement heeft Greenpeace gekeken naar de productiecijfers, de energiemix, het aankoopbeleid en de tarieven van alle 20 stroomleveranciers op de Belgische markt. Acht van de bedrijven die aan gezinnen leveren, doen dat vooral met echt groene stroom. De andere 12 noemen zichzelf groen, maar bieden hoofdzakelijk elektriciteit uit vervuilende bronnen als steenkool en nucleair aan, of vergroenen hun stroom met goedkope 'garanties van oorsprong'.[1]

 

"Groene energie is aan een opmars bezig", stelt Mathieu Soete, energie-expert bij Greenpeace België, verheugd vast. "Maar tal van leveranciers verstoppen zich achter de aankoop van garanties van oorsprong, waarmee ze een groene sticker kleven op elektriciteit die dat niet is. Ons klassement doorprikt deze werkwijze."

 

MijnGroeneStroom-NL

 

Echt groene stroom niet duurder

 

De 8 beste leveranciers - de coöperaties Cociter, Ecopower, Energie 2030 en Wase Wind, evenals Trevion, Aspiravi, Mega en Eneco - dekken gans België met concurrentiële tarieven. "Echt groene energie is dus niet duurder dan energie uit vervuilende bronnen. Steeds meer gezinnen zijn zich daarvan bewust en gebruiken hun macht als consument om de markt in de juiste richting te duwen. Overstappen naar een echt groene leverancier is gratis en duurt slechts enkele minuten", zegt Mathieu Soete.[2]

 

Op de website mijngroenestroom.be kan u het volledige klassement raadplegen en eenvoudig overstappen naar een echt groene leverancier. Het rapport 'Stap over op groene stroom!' biedt nog meer informatie, onder meer over de berekeningswijze van de scores.

 

Noten:
[1] Garanties van oorsprong worden uitgereikt bij de productie van hernieuwbare energie en zorgen ervoor dat elke hernieuwbare megawattuur slechts één maal verbruikt kan worden. Maar doordat ze los van deze stroom verkocht kunnen worden - en dus op bv. nucleaire energie geplakt - geven ze leveranciers de kans hun grijze stroom 'groen te wassen'. Door hun zeer lage kostprijs dragen ze bovendien weinig bij aan de ontwikkeling van extra hernieuwbare stroomproductie.

 

[2] We kijken voor dit klassement naar de energiegroep waartoe bepaalde leveranciers behoren. We kunnen immers niet uitsluiten dat winst die zo'n groep in België maakt elders in de wereld wordt gebruikt voor schadelijke investeringen zoals het in stand houden van kernenergie (EDF en Engie), nieuwe olieboringen (Total) of uitbreidingen van bruinkoolmijnen (RWE). Zo doen Lampiris, Poweo, Essent en Luminus het individueel beter dan hun respectievelijke moederbedrijven, terwijl omgekeerd Electrabel slechter scoort dan moederbedrijf Engie. Bovendien worden alle activiteiten van de leverancier bekeken, zowel voor de particuliere als kleinzakelijke markt.