Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Platform 'Geen Gevechsvliegtuigen' vraagt de onmiddellijke opschorting van gemanipuleerde procedure voor nieuwe gevechtsvliegtuigen

 

Het platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen' is verontwaardigd dat de regering ondanks talrijke indicaties van een gemanipuleerde aanbestedingsprocedure en het gebrek aan inspraak en transparantie, haar beslissing wil doordrukken om 34 gevechtsvliegtuigen aan te kopen.

 

Het platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen', dat 135 organisaties vertegenwoordigt, heeft al herhaaldelijke keren aangedrongen op een breed en open maatschappelijk debat. Regering en meerderheidspartijen in het parlement weigerden tot nog toe vertegenwoordigers van het platform te horen ondanks o.m. de 38.000 handtekeningen die in het kader van het grondwettelijk petitierecht aan de voorzitter van het parlement zijn bezorgd. Veel burgers maken zich terecht grote zorgen over de mismeestering van dit aankoopdossier en vrezen dat ze jarenlang zullen moeten opdraaien voor de fouten van deze regering.

 

De afgelopen maanden verschenen er verschillende berichten waaruit zou blijken dat de voorbereiding en aanbestedingsprocedure van dit dossier is gemanipuleerd ten voordele van de F35 van Lockheed Martin. Dat is ook de belangrijkste reden waarom twee kandidaat-vliegtuigbouwers beslisten om niet langer mee te dingen en het Franse bedrijf Dassault een bod deed buiten de procedure om. In een normale democratie zou dat voldoende moeten zijn om de procedure minstens een tijdlang op te schorten. Het parlement zou een onafhankelijk onderzoek moeten eisen dat de hele werkwijze van de regering onder de loep neemt.

 

Ook over de prijszetting heerst veel onduidelijkheid. Lockheed Martin beweert dat zijn offerte ruimschoots binnen het voorziene budget van 3,6 miljard valt, hoewel een officieel Amerikaanse agentschap in januari 2018 de werkelijke totale kost van de Belgische aankoop van 34 F35 op 6,53 miljard dollar (5,6 miljard euro) raamde, wat 2 miljard euro meer zou zijn. Dat wordt ook bevestigd door andere experts die stellen dat de kostprijs die Lockheed Martin naar voor schuift de 'flyaway cost' is die standaard verdubbeld moet worden wanneer alle bijhorende kosten mee in rekening worden gebracht. De regering dreigt dus een contract te tekenen dat de Belgische belastingbetaler zuur zal opbreken. Het is ook geweten dat de operationele kosten van de F35 zeer duur zijn en dat het toestel met nog heel wat mankementen kampt.

 

De Belgische regering dreigt de bevolking met een grote budgettaire en militaire miskleun op te zadelen omdat het zich onder druk heeft laten zetten van het Witte Huis, en zich laat manipuleren door een Amerikaans wapenbedrijf en een deel van de militaire top.

 

Het is een schande dat België miljarden wil uitgeven aan peperdure jachtbommenwerpers, terwijl er dringende investeringen nodig zijn in het openbaar vervoer, de gezondheidszorg, armoedebeleid, justitie, klimaatmaatregelen, enz. Het is onaanvaardbaar dat ons land de belangen van de wapenindustrie en de goede relaties met de VS verkiest boven een geïntegreerd veiligheidsbeleid, dat a priori werk maakt van de preventie van gewelddadige conflicten en het bombarderen van dorpen en steden niet als oplossing naar voor schuift. De regering speelt met onze toekomst omdat ze de kernwapentaken in NAVO-verband met het nieuwe gevechtsvliegtuig wil behouden. Ze stapt zo mee in het gevaarlijke nucleaire avontuur van de huidige VS-regering ondanks onze verbintenissen in het non-proliferatieverdrag en de brede wereldwijde steun voor het nieuwe verdrag voor een verbod op kernwapens. Bovendien blijkt uit een peiling van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) uit juli 2018 dat een duidelijke meerderheid van de Belgische bevolking geen nucleaire gevechtsvliegtuigen wil.

 

Het platform roept de regering op om haar gezond verstand te gebruiken en de beslissing over nieuwe gevechtsvliegtuigen voor onbepaalde duur uit te stellen. Er is eerst een grondig maatschappelijk debat nodig over het toekomstige veiligheids- en defensiebeleid gekoppeld aan een discussie over de maatschappelijke prioriteiten binnen een beperkt budgettair kader. Voor het platform is het duidelijk dat er binnen een echt menselijk veiligheidsbeleid geen plaats is voor jachtbommenwerpers die kernwapens kunnen transporteren.