Er waart een zachte revolutie door de wereld. Een revolutie die de heersende opvatting van gisteren achterhaald verklaart: dat overheden efficiënte, goede en goedkope diensten het best garanderen door die (vaak voor een appel en een ei) over te dragen aan de privésector. Nee dus.
Van energievoorziening over kinderdagverblijven tot begrafenisdiensten: op steeds meer plaatsen keren steden en gemeenten de privatisering van de voorbije decennia om en zorgen opnieuw zelf voor de basisbehoeften van hun burgers, voor betaalbare en transparante prijzen. We vonden, tijdens een onderzoek voor het Transnational Institute waarbij meer dan 1600 steden in 45 landen betrokken waren, 835 voorbeelden van wat we "hermunicipalisering" of hergemeentelijking hebben genoemd.
Hermunicipalisering, of het herstel van gemeentelijk beheer na eerdere privatisering, is te vinden in kleine gemeenten en grote agglomeraties, in stedelijke zowel als landelijke omgevingen. Je ziet het vooral in de water- en energievoorziening (in ons onderzoek: respectievelijk 267 en 311 voorbeelden), wellicht omdat liberalisering en privatisering juist in die sectoren zo actief doorgedrukt werden. Maar we vonden ook voorbeelden voor afvalbeheer, transport, gezondheidszorg en sociaal werk, en voor het brede veld van diensten die steden en gemeenten traditioneel verlenen: voorzien in kleuterscholen, kinderopvang, schoolmaaltijden, stadsreiniging, parken, sportfaciliteiten...