Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Met het ondertekenen van een contract voor de aankoop van 34 Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen kiest de Belgische regering voor een conflicthanteringsmodel dat gebaseerd is op afschrikking en agressie, Wij zien dit geld liever besteed worden aan ontwapening, samenwerking, eerlijke handel, klimaatdoelstellingen, gezondheidszorg, armoedebestrijding, onderwijs, openbaar vervoer enz.
Een parlementair debat over de functie van gevechtsvliegtuigen en het doel van onze Defensie is er niet geweest. Het woord 'defensie' betekent 'verdediging'. Met de F-35 kiest de regering voor de uitbouw van een aanvalsleger i.p.v. een verdedigingsleger en sluit zij zich aan bij de offensieve buitenlandpolitiek van de VSA en de NAVO.

 

Deze aankoop past eveneens in de beslissing van de NAVO-landen om 2 % van het bbp aan militaire uitgaven te besteden. De voorbije jaren besteedde België hier 1 % aan. Om die 2 % te bereiken, voert men de legeraankopen op.
Ondanks de belofte door onze regering bij het begin van de legislatuur om alles in het werk te stellen om een kernwapenvrije wereld te creëren, kan dit toestel uitgerust worden met atoombommen. Het gaat meer bepaald om de gemoderniseerde kernwapens die de huidige B-61 kernwapens in Kleine Brogel vanaf 2021 zullen vervangen. De meerderheid van de Belgische bevolking wil een kernwapenvrije wereld, maar deze regering heeft daar geen oren naar. België weigert nog steeds om het verdrag op een kernwapenverbod, dat vorig jaar in de Verenigde Naties werd gestemd, te ondertekenen. De kloof tussen het vredevolle discours van onze regeringsleiders en de realiteit is diep.
De voorbije jaren werd enorm bespaard op gezondheidszorg en in andere beleidsdomeinen zoals de sociale zekerheid. Door deze aankoop zullen de besparingen de volgende jaren nog drastischer zijn en wij allen zullen dit nog meer voelen. Wat deze aankoop concreet betekent en hoe dit geld beter kan besteed worden, kan je lezen op
www.geengevechtsvliegtuigen.be.
Uit vrees voor stemmenverlies bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober heeft de regering gewacht om de beslissing van de aankoop kenbaar te maken tot donderdag 25 oktober. Het besluit dat het de Amerikaanse F-35 moest worden, stond al lang vast. Een goed artikel daarover, geschreven door kolonel op rust en gewezen defensieattaché Pierre Therie, staat op de nieuws-site van de VRT: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/25/opinie-pierre-therie-waarom-de-f35-een-fout-keuze-is.
De wereld is over-bewapend. Spierballengerol, vijanddenken en oorlog willen we niet. Wat we wel willen zijn reële stappen naar ontwapening. We kiezen voor een vredespolitiek, verbinding, conflictpreventie en conflicthantering. Financiële middelen daarvoor zijn in de begroting zelfs met een vergrootglas moeilijk te vinden. De komende decennia zullen we met z'n allen minimum vijftienduizend miljoen euro betalen voor gevechtsvliegtuigen. Waarom dit geld niet besteden aan vredesopbouw?

VRAK