Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Vorige week besloot de Stad Gent om haar pensioenfondsen gedeeltelijk en geleidelijk te desinvesteren uit fossiele brandstoffen. De campagnegroep Divest Gent - een samenwerkingsverband van Greenpeace Gent, het Gents Milieufront, CATAPA en FairFin -, is verheugd met deze beslissing, die een goed voorbeeld is voor andere Belgische steden en gemeenten, maar wijst erop dat er nog werk voor de boeg ligt.


“​Wij zijn blij dat de Stad Gent na een campagne van anderhalf jaar een eerste, belangrijke stap heeft gezet naar een fossielvrij pensioenfonds​,” aldus Bart Remmerie van de campagnegroep. “​Het is immers niet consequent om de financiële toekomst van het personeel te verzekeren door te investeren in bedrijven die diezelfde toekomst op de helling zetten door de klimaatopwarming te veroorzaken.”​


Het pensioengeld van de Stad Gent zit verspreid over verschillende pensioenfondsen. De gemeenteraad besloot nu om één van die fondsen volledig fossielvrij te beleggen, in navolging van Ugent die reeds een ambitieuze stap zette. Voor een ander fonds spreekt de Stad over een uitfaseringsstrategie tot eind 2021. Divest Gent hoopt dat de stad hierover in dialoog en voldoende transparant zal blijven.


Met deze beslissing zet Stad Gent een eerste stap om als eerste Belgische stad bij de wereldwijde divestment beweging aan te sluiten. Internationaal namen o.a. Berlijn, Kopenhagen en Parijs al de beslissing om niet langer in fossiele brandstoffen te investeren. “Gent geeft met deze beslissing een duidelijk signaal aan andere Belgische steden en gemeenten,” zegt Mathias Balcaen, expert divestment bij Greenpeace, “Belgische pensioenfondsen zijn niet zo veel moeilijker fossielvrij te beleggen dan in het buitenland. Niemand kan nu nog vertellen dat fossielvrij beleggen technisch niet mogelijk is, noch dat het minder zou renderen.”


Naast de desinvestering van het pensioengeld en ander lange termijn geld hoopt Divest Gent dat de stad haar liquiditeiten ook klimaatneutraal zou maken, en roept de stad daarom op om deel te nemen aan de Move Your Money campagne (www.moveyourmoney.be), die de banken oproept om hun beleid in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs.


Steden en gemeenten die hier ook werk van willen maken, kunnen eind januari deelnemen aan de vorming ​“
Ethisch bankieren voor lokale besturen​” van de VVSG. Meer inspiratie kan ook gevonden worden in de brochure “​Institutioneel geld aan het werk voor een duurzame toekomst​” van Transitienetwerk Middenveld.