Ten eerste van harte bedankt voor jullie geweldige bijdrage aan de klimaatmars van vorige zondag, het was historisch! Daarnaast willen we graag de huidige positie van de Klimaatcoalitie meegeven. Onze voornaamste eisen blijven: -55% minder CO2 tegen 2030, een ambitieus Belgisch klimaatplan en een rechtvaardige transitie. We organiseren een raad van bestuur voor het einde van het jaar en er zijn debriefings voorzien met de verschillende werkgroepen in de komende tijd. Meer nieuws hierover volgt snel.
De Klimaatcoalitie is niet voorzien en heeft niet de structuur om snel outputs te genereren. Dat is in principe ook geen probleem, want het is eigenlijk ook niet de missie van Klimaatcoalitie. Alleen zijn we zeker sinds zondag in een situatie beland die elke dag verandert, en steeds duidelijker wordt het ook dat er verschillende meningen zijn. Hieronder ons standpunt:
- De huidige politieke crisis zorgt alweer voor stilstand op gebied van klimaatbeleid. Dit terwijl deze regering en alle partijen die er deel van uitmaken een duidelijk en krachtig mandaat kregen op de historische klimaatmars zondag. Nooit eerder in België kwamen zoveel mensen op straat voor het klimaat.
- De tienduizenden kinderen, families en gewone burgers die toen weer en wind trotseerden, hebben een regering nodig die beslissingen neemt. Geen regering van lopende zaken. De klimaatverandering gaat zo snel dat verder uitstel onaanvaardbaar is. Het is niet onze rol om te bepalen of de regering moet verdergaan of niet, maar we roepen alle partijen op om hun verantwoordelijkheid te nemen: er moeten beslissingen genomen worden in de komende maanden en deze kunnen niet afgeremd worden door een context van lopende zaken.
- De komende zes maanden moeten er cruciale beslissingen genomen worden die gevolgen zullen hebben voor de komende eeuw, voor de toekomst van onze kinderen en alle volgende generaties. België moet een verhoging van de Europese klimaatdoelstellingen steunen, en 55% minder uitstoot tegen 2030 eisen. De regering moet een nationaal klimaat-en energiebeleid uitstippelen dat het Akkoord van Parijs respecteert en rekening houdt met de bevindingen van het laatste IPCC-rapport om de opwarming van het klimaat te kunnen beperken tot 1,5°C.