De Koerdische leider Abdullah Ocalan werd in februari 1999 ontvoerd en overgedragen aan Turkije als onderdeel van een gezamenlijke operatie door Amerikaanse, Britse, Israëlische, Duitse, Russische en Griekse inlichtingendiensten. Sindsdien wordt hij in eenzame opsluiting op het gevangeniseiland Imrali vastgehouden. De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn mee verantwoordelijk met Turkije voor de gevangenneming van Abdullah Ocalan en de foltering die hij dagelijks ondergaat.
Als leider van de Koerdische bevrijdingsbeweging is Ocalan geen gewone gevangene. Hij opende de verschillende vredesprocessen tussen Turkije en de PKK. Van 2008 tot 2015 leidde hij de onderhandelingen rechtstre eks met de Turkse regering. Tegelijkertijd werden in Oslo bijeenkomsten gehouden tussen Turkse functionarissen en vertegenwoordigers van de Koerdische beweging in Europa, onder toezicht van een aantal EU-lidstaten. Tijdens dit proces bereikte het conflict haar laagste spanningsniveau en zakte het aantal doden aanzienlijk terug.
In juli 2015 beëindigde de Turkse regering echter eenzijdig het proces en begon een totale oorlog tegen de Koerdische bevolking. Tegelijk verhoogde Turkije de druk op Ocalan. Sinds april 2015 zijn alle ontmoetingen met Ocalan verboden, zowel voor zijn advocaten, familie als politici. Zijn familie mocht hem nog 1 keer bezoeken in september 2016, maar sindsdien is er geen nieuws meer over de Koerdische leider. Hij wordt in totale isolatie vastgehouden.
Deze situatie vormt een schending van het Verdrag van de Verenigde Naties tegen foltering dat Turkije in 1988 heeft geratificeerd. Het is ook in strijd met het Europees Verdrag inzake de rechten van de mens (EVRM) dat in 1954 door Turkije werd geratificeerd.
De Raad van Europa, waarvan Turkije stichtend lid is, en haar Comité voor de Preventie van Foltering (CPT) zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van het EVRM. Het CPT heeft als doel personen die van hun vrijheid zijn beroofd te beschermen tegen foltering en mishandeling. Dat doet het door de omstandigheden van detentie vast te leggen door de gevangenissen te bezoeken.
Ondanks de vele verzoeken van de familie en advocaten van Ocalan hebben noch de Europese Unie, noch de Raad van Europa, noch het CPT serieuze stappen ondernomen om Turkije te dwingen deze isolatie te stoppen. Daarnaast heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) de verzoeken van de advocaten van Ocalan afgewezen.
Om de stilte van de EU, de Raad van Europa en het CPT te doorbreken, hebben de familie van Ocalan, zijn advocaten en Koerdische organisaties in Koerdistan, Turkije en Europa opgeroepen tot een onbeperkte hongerstaking. Koerdische afgevaardigden en meer dan 10.000 politieke gevangenen in Turkse gevangenissen hebben deze oproep al beantwoord.
De Koerdische diaspora in Europa weigert te zwijgen over het isolement en de foltering die de leider van de Koerdische bevrijdingsbeweging wordt opgelegd. Al een week zijn er op tientallen plaatsen in Europa hongerstakingen uit solidariteit. De Koerdische gemeenschap van België volgt de situatie op de voet. Wij doen mee met de hongerstaking, uit solidariteit, maar ook uit kwaadheid voor de stilzwijgende toestemming van de EU en de Raad van Europa tegenover het Turkse oorlogsbeleid.
Leden van de Belgische Koerdische gemeenschap zijn sinds 8 december in hongerstaking in de Antwerpse Koerdische vereniging (Carnotstraat 136, 2000 Antwerpen). Zij roepen de democratische krachten in België op om solidair te zijn en zich te verzetten tegen het fascisme van het AKP-regime. Tevens roepen zij de Belgische regering en de EU op de druk op Turkije op te voeren om de grove mensenrechtenschendingen in Turkije te beëindigen.
NavBel