Brussel, 14 december 2018. De Vlaamse sociale partners en de Vlaamse regering sloten vandaag een akkoord over de invoering van werkbaarheidscheques. Met deze cheques zullen bedrijven acties kunnen financieren om de werkbaarheid van jobs te verhogen. Er is 3 miljoen euro per jaar voor de cheques voorzien. Het Vlaams ACV is tevreden met dit signaal naar ondernemingen om werkbaar werk op de agenda te zetten en er concreet werk van te maken.
- “Dit is een belangrijke stap naar betere jobs” stelt Ann Vermorgen, verantwoordelijke van het Vlaams ACV. “Vlaanderen beschikt met de werkbaarheidsmonitor al over zeer degelijk wetenschappelijke onderzoek op dit terrein. Daar komen nu voor het eerst concrete middelen bovenop om de problemen aan te pakken. Het ACV zal verder druk op dit dossier blijven zetten. Want onze ambitie is dat dit uitmondt in een paritair aangestuurd werkbaarheidsfonds dat massaal sectoren, ondernemingen en organisaties ondersteunt met het uitvoeren van verbeteringsacties.”
Het akkoord over de werkbaarheidscheques gaat terug tot de lancering van de resultaten van de vijfde werkbaarheidsmonitor begin 2017. De resultaten toonden een duidelijke daling van de werkbaarheid ten aanzien van de vorige meeting in 2013. Waarop de sociale partners besloten te komen met een actieplan. Vooraleer de besprekingen rond het actieplan startten, is er ook een ronde tafel met experten en een burgerpanel georganiseerd rond de oorzaken van de dalende werkbaarheid.
Dit resulteerde uiteindelijk in een tripartiet akkoord tussen werkgevers, werknemers en de Vlaamse regering. Dit akkoord bestaat uit drie pijlers: kennis blijven opbouwen en ontsluiten, sensibiliseren en samen aan de slag gaan. Voor het ACV is de derde pijler, het effectief aanpakken, cruciaal. Dat resulteert nu in werkbaarheidscheques. Met deze cheques kunnen bedrijven en organisaties knowhow inkopen om werkbaarheid te monitoren en om een actieplan uit te werken. Dit met een maximum van 10.000 euro per jaar per onderneming. Er moet ook cofinanciering vanuit de onderneming zijn. En het inzetten van deze werkbaarheidscheques moet gekaderd zijn in sociaal overleg.
Deze cheques zijn een belangrijke stap om actie te ondernemen rond werkbaarheid op de werkvloer van Vlaamse ondernemingen. De SERV partners zullen met een campagne ook oproepen op de cheques te promoten en te gebruiken.