Onze verkozenen hebben nog één maand de tijd om de Klimaatwet goed te keuren. De wet is broodnodig om een kader te scheppen voor de strijd tegen de klimaatverandering. De Klimaatcoalitie betreurt dat er na 3 maanden van intense burgeractie geen enkele concrete politieke daad is geweest. Voor deze legislatuur eindigt, hebben onze politici nog een laatste kans om te bewijzen dat ze naar de burgers luisteren.
“De maand maart zal bewijzen of onze politici de klimaatverandering en de reusachtige en ongeziene klimaatmarsen van de Belgen serieus nemen”, zegt Dave Van Meel vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie. “De Belgische instellingen kunnen eind deze maand de klimaatwet goedkeuren. Het is een eerste, noodzakelijke stap naar een duurzame toekomst.”
Sinds september vorig jaar en voornamelijk sinds 2 december, komen tienduizenden mensen regelmatig op straat om te tonen dat ze daadkracht van de beleidsmakers verwachten om hun toekomst en die van de volgende generaties veilig te stellen.
De komende weken, zal het klimaat uiterst aanwezig zijn op de politieke agenda:
- 4 maart: advies van Raad van State
- 11 maart: indien nodig na het advies van Raad van State, hoorzitting van de juristen
- 13 maart: hoorzitting van heren Van Ypersele, Delbeke en Van Nuffel in de Kamer ‘s ochtends: Amendementen van de Klimaatwet in de Kamercommissie in de namiddag
- 14 maart: stemming in Kamercommissie
- 18 maart: stemming in Senaatscommissie
- 21 maart: Plenaire van de Kamer
- 22 maart: Plenaire van de Senaat
Aangezien de ontbinding van de Kamer verwacht is voor begin april, blijft er voor deze legislatuur niet veel tijd over om een akkoord te sluiten over het toekomstige kader voor de strijd tegen de klimaatverandering.
“Ondanks de tientallen burgeracties en de aanwezigheid van het thema op de politieke agenda, werd er de voorbije drie maanden geen enkele concrete maatregel getroffen”, zegt Dave Van Meel, “Volgens het IPCC hebben we nog slechts 11 jaar de tijd om onomkeerbare klimaatverandering te vermijden. 2030 staat voor de deur. De goedkeuring van een Klimaatwet zou bewijzen dat onze vertegenwoordigers naar de Belgische bevolking luisteren. Deze wet -indien ambitieus genoeg- kan een ideaal kader zijn om meer concrete maatregelen in te voeren, met name via het NEKP.” [1] [2]
Burgers van diverse leeftijd en afkomst blijven oproepen tot politieke daadkracht. De volgende betoging zal doorgaan op 15 maart, op initiatief van Youth for Climate. Zij roepen op tot een staking om hun beweging te steunen. De Klimaatcoalitie steunt dit initiatief.
Dave Van Meel, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie
Julie Van Houtryve, coördinator van de Klimaatcoalitie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Noot
[1] Het IPCC, de intergouvernementele expertengroep van de evolutie van het klimaat, heeft op 8 oktober een rapport gepubliceerd over de gevolgen van een klimaatopwarming van 1,5° voor onze planeet. Het rapport maakt de noodzakelijkheid duidelijk van systemische veranderingen van een ongeziene omvang in meerdere domeinen: energie, landbouw, mobiliteit, … om de opwarming van het klimaat maximaal te beperken.
[2] Het NEKP is het Nationaal Energie Klimaatplan dat België moet overhandigen aan de Europese Unie. De definitieve versie moet geregistreerd zijn bij de Europese Commissie voor 31 december 2019.